fredag, april 28, 2006

Den gåtfulle fotografen av Douglas Kennedy

Det här är en gammal goding (1997) som jag har blivit tipsad om ett otal gånger. Nu har jag äntligen läst den, och det var ingen besvikelse!

Ben var en lovande fotograf med drömmar om att se världen, men ödet gjorde honom till framgångsrik advokat och uttråkad förortspappa i stället.

Vardagsmonotonin får dock ett snabbt slut när han upptäcker att hustrun har en älskare. Detta uppvaknande leder till en rad drastiska händelser där Ben förändrar sitt liv helt och hållet. Han blir den gåtfulle fotografen.

Spännande och fascinerande läsning för fans av Tärningsspelaren (Luke Rhinehart) och Den hemliga historien (Donna Tartt).

Ikarosflickan av Helen Oyeyemi

Åttaåriga Jess har en mamma från Nigeria och en pappa från England, och har vuxit upp med deras skilda åsikter om allt från barnuppfostran till livet. Hon är ett ensamt och ganska märkligt barn som varken känner sig hemma i England eller Nigeria.

Hos sin morfar träffar hon TillyTilly, en hemlighetsfull vän full med upptåg och bus. När familjen åker tillbaka till England igen följer TillyTilly märkigt nog med, och nu börjar hon dra in Jess i väl elaka bus. Konsekvenserna blir värre och värre och Jess börjar känna sig jagad av sin "kompis". Men hur blir man av med någon som blir osynlig ibland? Någon som andra inte ser?

Mystik och andevärldar blandas med en klinisk västerländsk syn på Jess och hennes värld i den här fantastiska romanen. Den är välskriven, poetisk, tänkvärd och riktigt otäck på sina ställen.

onsdag, april 19, 2006

Babel möter Curtis Sittenfeld

Se Babel-intervjun med underbara Curtis Sittenfeld, kvinnan bakom världens bästa Prep / I en klass för sig, här!

måndag, april 17, 2006

Mossvikenfruar - chansen av Emma Hamberg

Gillar du Emma Hambergs krönikor och serier (Singel i stan, någon?) så är det här boken för dig. Den funkar även om du gillar roliga böcker om mesiga brudar som leker fruar åt tråkiga killar, men som trots det förvandlas till starka om än förvirrade tjejer som faktiskt lämnar sina snubbar när svinen i fråga visat sig vara otrogna med halva byn. Typ.

Grundberättelsen har mycket gemensamt med Denise Rudbergs Jenny S - bedragen småstadsbrud med krossade familjebyggarillusioner drar till storstan och försöker komma på vad hon ska göra med sitt nya liv. Men Mossvikenfruarna är vildare än så, och den här underbara historian inkluderar även uppgörelser med tårsvullna ögon i galaklänningar, galna liftningar i pyjamas, oväntade låtönskningar på Lugna favoriter och en cirkuslastbilschafför. Bland annat.

Mossvikenfruar är något av det bubbligaste jag har läst på länge. Den är romantisk och humoristisk, ganska pratig och väldigt uppiggande. Läs!

kärlek@första.träffen av Jane Moore

Jane Moore skriver chick lit i Marian Keyes och Anna Maxteds anda. Alltså kommer den här boken mer eller mindre med en garanti på ingredienserna humor, pinsamheter och romantik. Att som chick lit-författare våga sig på stilbrottet att låta en sån här liten raring sluta olyckligt är ett brott belagt med dödsstraff.

Huvudpersonen Jess är trettinånting och singel, och har såklart en hel massa roliga vänner (inkluderat den obligatoriska bögvännen). När hon fyller år anmäler en av hennes mindre snälla vänner henne till en dejtingsida, som en "rolig" grej. Efter lite inledande motstånd går Jess loss bland annonserna, och hittar faktiskt en hel del snygga, intelligenta, roliga män. I alla fall i teorin. I praktiken blir det såklart en parad av gifta män, osympatiska män, fula män och gamla män. Och det är väldigt rolig läsning!

Hur ska det gå? Kommer Jess att hitta någon? Vem blir det? Kommer de att leva lyckliga i alla sina dagar?

Bra. Såklart. Den mest väntade oväntade typ. Abso-fucking-lutely!

måndag, april 10, 2006

Pocketformatsförlaget Pocketförlaget

Ett nytt svenskt förlag har dykt upp - Pocketförlaget. Och ja, man kan anta att de bara kommer att ge ut pocketar. Och nej, jag vet inte så mycket om deras framtida utgivning, förutom att de går ut starkt med chicklitstjärnan Sheila O'Flanagan. Hon är stor ungefär överallt förutom i Sverige, och skriver ju den typen av roliga och romantiska böcker som alltid funkar bäst i pocketformat. Kanske en ny Keyes? Kul!