onsdag, juni 28, 2006

Med kallt blod!

Jippieyay, nu finns en av mina favoriter - Truman Capotes Med kallt blod (In Cold Blood) äntligen i svensk pocket igen! Jag blir grymt sugen på omläsning. Och apropå vackra omslag, det nya är särdeles lyckat - svartvitt lite suddigt foto av en väderkvarn, titeln i rött (såklart!). Finfint.

tisdag, juni 27, 2006

En bok jag måste läsa innan jag dör...

... är definitivt 1001 Books You Must Read Before You Die. Jag älskar listor och böcker, så gissa om jag skuttade till när jag såg den här.

Hmm... om jag lever i 50 år till, så borde jag alltså beta av 20 böcker från den listan per år? Det är drygt 1.5 bok i månaden och ett fullt genomförbart projekt. Snacka om multinyårslöfte!

måndag, juni 26, 2006

Dennis Lehane, my love

Dennis Lehane är en av mina absoluta favoritdeckarförfattare. Han är mannen bakom Rött regn (Mystic River), en mörk och spännande historia om tre män som lekt ihop som barn, och möts igen som vuxna då de på olika sätt blir inblandade i samma mordfall. En är polis, en är offrets pappa och den tredje är misstänkt för mordet. Hur påverkas man av sin uppväxt? Vad är arv och vad är miljö? Rött regn är en fantastiskt intelligent och ruggig deckare, som även gjorde sig väldigt bra som film.

En annan av hans bästa är Patient 67 (Shutter Island), också det en mörk historia med många bottnar. Två poliser kallas ut till en fängelseö för mentalsjuka brottslingar där en av patienterna har försvunnit spårlöst, vilket såklart borde vara helt omöjligt. Väl ute på ön tätnar mystiken, samtidigt som en storm är på ingång som gör att de inte kan åka därifrån. Märkliga saker börjar hända, och gränserna mellan dröm och verklighet tycks suddas ut allt mer. Mycket spännande och otroligt skruvat, lite som om Harlan Coben och John Fowles suttit med framför datorn.

När han inte skriver skruvade böcker så pysslar han med sin privatdeckarserie, där bland andra Svart nåd (Prayers For Rain), En drink före kriget (A Drink Before The War) och Gone, baby, gone ingår. Huvudpersonerna Angela Gennaro och Patrick Kenzie är privatdetektiver som ofta rör sig i lagens utkanter. Även här är mörk ett nyckelord för att beskriva böckernas stämning. Här möter vi alkoholiserade morsor som tappar bort sina barn, sadistiska torpeder utan samvete och andra varianter av trasiga människor. Misär och människoöden möter alltså intensiv spänning även här, och det är riktigt svårt att slita sig från hans otäcka mordfall och mysterier.

Kort sagt, my man Dennis är en klurig jävel med en viktig agenda. Läs honom, älska honom!

Böckerna i Kenzie/Gennaro-serien är översatta i oordning (surprise!), så här ser det ut egentligen:
1. A Drink Before The War (En drink före kriget - kommer i höst i svensk pocket)
2. Darkness, Take My Hand (Mörker, ta min hand - kommer översatt i höst)
3. Sacred (finns inte översatt)
4. Gone, Baby, Gone (Gone, baby, gone - finns i svensk pocket)
5. Prayers For Rain (Svart nåd - finns i svensk pocket)

I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell

En modern ungdomsklassiker i stil med Sandor slash Ida, fast ännu ännu bättre!

I taket lyser stjärnorna handlar om Jenna och alla hennes vanliga tonårsproblem - killen hon är kär i ser henne inte, och hon vet inte hur hon ska våga se till så att han gör det. Hennes gamla vänner börjar kännas tråkiga, men vilka ska hon annars hänga med på rasterna? Fast det som tär på Jenna är egentligen hennes högst privata familjeproblem - pappa är borta och mamma är döende i cancer...

Jättefin, rörande och alldeles underbar! Precis som alla bra böcker om döden så handlar den mest om livet. Det här är boken jag önskade att jag hade haft när jag gick i 7:an. Bättre sent än aldrig att läsa en riktigt bra bok!

Tips 1: Och nu har Johanna Thydells andra (svåra?) bok kommit. Den heter Det fattas en tärning, och ska enligt uppgift vara fantastisk den med.

Tips 2: Spana in författarskolan!

Tips 3: Hon bloggar såklart.

Ett alldeles särskilt förhållande av Douglas Kennedy

Jag kände för att drunkna i ett Kennedy-stim efter att ha läst och älskat Den gåtfulle fotografen, så jag kastade mig raskt över den andra svenska pocketen av honom, Ett alldeles särskilt förhållande (A Special Relationship). Och den visade sig vara ... nåt helt annat.

Två fria själar och vilda utrikeskorrar möts, blir kära, och alltför snart med barn. De lämnar det galna livet som de känt det, och flyttar till ett idylliskt villaområde utanför London. Han är engelsman, hon amerikanska, och de får naturligtvis sin beskärda del av kulturkrockar. Dessutom blir graviditeten svår för henne, medan han sakta men säkert glider bort mot arbete och romanprojekt.

Det här bådar såklart inte gott, och snart ska en av huvudpersonernas värld rasa samman. Ingenting kommer att vara som det har verkat, och allting kommer att ifrågasättas. Spännande!

Ett alldeles särskilt förhållande är inte alls lika hypad som Den gåtfulle fotografen och Den andra kvinnan, och det är lätt att förstå varför så är fallet. Dels för att den inte är lika medryckande och fascinerande skriven som Fotografen, dels för att den är så inihelvete "kvinnlig". Det är värkar hit och förlossningspsykoser dit, och det blir helt enkelt för mycket. Bokens kärna, själva vändningen, dränks i alla dessa känslor kring en komplicerad graviditet. (En intressant historia i sig, men aningen felflaggad här.)

Men trots dessa svagheter är Ett alldeles särskilt förhållande en bra och helt klart läsvärd roman, som passar perfekt som sommarläsning där nånstans mellan Hornby och Houellebeqc.

måndag, juni 12, 2006

Tre böcker... (en lunchlista)

Vilka tre böcker köpte du senast (till dig själv)?
Sophie Kinsella En shopaholics bekännelser
Douglas Kennedy Ett alldeles särskilt förhållande
Helena Henschen I skuggan av ett brott

Vilka tre böcker läste du senast ut?
Sophie Kinsella En shopaholics bekännelser
Dennis Lehane Gone, baby, gone
Johanna Thydell I taket lyser stjärnorna

Vilka tre böcker slängde du senast utan att läsa ut?
Jag har sjukt svårt för att slänga böcker. Men senaste gången jag rensade ut bokhyllan så skänkte jag bort en hel del böcker som det aldrig blivit av att jag läst, till exempel Strändernas svall och en hel massa Ivar-Lo. Det är ju bara att köpa igen på loppis/antikvariat om lusten smyger sig på.

Vilka tre böcker läser du just nu?
Neil Strauss The Game
Douglas Kennedy Ett alldeles särskilt förhållande
Weiland & Wilsey The Thinking Fan's Guide to the World Cup

Vilka tre böcker ligger på sängbordet och väntar på att bli lästa?
John Ajvide Lindqvist Pappersväggar
Helena Henschen I skuggan av ett brott
Amos Oz En berättelse om kärlek och mörker

Vilka tre böcker längtar du efter att köpa?
John Ajvide Lindqvists 4:e
Donna Tartts 3:e
Curtis Sittenfelds 2:a


Jag hittade listan här. Och ni som läser, svara gärna i kommentarerna eller egna bloggar. Böcker + listor = fun!fun!fun!