lördag, juli 29, 2006

Semesterläsning

Det är lite stiltje här, jag har semester och ser mer Strassen und Alleen än datorer just nu. Men läser, det gör jag. Ses snart!

onsdag, juli 19, 2006

Den andra kvinnan av Douglas Kennedy

Äntligen äntligen, det här är mästerverket!

Jag älskade Den gåtfulle fotografen, hade för höga förväntningar på Ett alldeles särskilt förhållande, men det här ... det här är alldeles underbart!

Min nya favorit Kennedy skildrar en fantastisk kärlekshistoria som liksom aldrig får hända, och den utspelas under 40-talet och framåt i ett USA där alla avvikelser är tecken på allians med Fienden (aka Röda faran).

Sara och Jack får en natt ihop, innan krigstjänstgöring, Atlanten och alla omständigheter som finns skiljer dem åt. Det råder aldrig några tvivel om att de är de rätta för varandra, men ödet (eller vad det nu är) griper in och gör att de aldrig får dela varandras liv på riktigt.

Den andra kvinnan (The Pursuit of Happiness) är absolut ingen gulligulliromantisk historia, den andas snarare stark kärlek, stora besvikelser och hårda liv. Kennedys karaktärer är trovärdiga människor som älskar, sviker och blundar för obehagligheter, men mest av allt kämpar de bara på för att få leva ett någorlunda okej liv.

Det här en en av de bästa romaner jag läst på länge, och jag rekommenderar den såklart starkt. När jag hade långsamläst ut den var jag genast tvungen att köpa nya State of the Union av honom, bara för säkerhets skull... Jag har blivit beroende, och hoppas helt klart på lika stora kickar från mr Kennedy i framtiden.

lördag, juli 15, 2006

Porr i en klass för sig, akademisk sådan

Hittade ett lysande blogginlägg, blev eld & lågor. Jag kommer härmed ut som anhängare av aka-porr! Läs och begrunda, jag håller med om allt.

En shopaholics bekännelser av Sophie Kinsella

Ekonomijournalisten Rebecca har en hemlighet - hon missbrukar alla krediter som finns, och gömmer snabbt räkningarna och kravbreven.

Varför? Hon är shoppingberoende. Kanske. Egentligen så var hon ju himla värd den där tröjan efter den hemska dan. Och rea på fina sjalbutiken händer ju bara en gång i livet. Rebecca är på ständig jakt efter lycka, och till sitt stora förtret hittar hon den inte i botten av den tionde papperskassen.

Men snaran av återbetalningskrav börjar sakta men säkert att dras åt, och snart hjälper det inte att blunda för breven och telefonsamtalen från den enträgne mannen på banken. Hur ska Rebecca ta sig ur det här?

En shopaholics bekännelser (The Secret Dreamworld of a Shopaholic)är en otroligt lättsam, galet underhållande, rosa liten bok. Rekommenderas till fans av Marian Keyes och Helen Fielding.

tisdag, juli 11, 2006

Mannen under trappan av Marie Hermanson

Brrr vad bra den här boken är! Det är en riktigt kuslig och suggestiv saga för vuxna läsare, som spelar an på barndomens panikrädsla för otäckheter under sängen.

Allting börjar när Fredrik och Paula hittar det perfekta huset - underbart läge, jättefina rum och ett minst sagt väldigt bra pris. För bra för att vara sant? Det verkar så. Snart upptäcker Fredrik att det bor en liten och smutsig man under trappan. Den mystiske mannen visar sig inte bara vara elak, han är dessutom omöjlig att avhysa, och livet utvecklas till en mardröm för Fredrik när han kämpar för att försvara sin familj.

Superspännande, välskriven och otäck - det här är Hermansons bästa! (Och det säger en hel del, jag älskade Musselstranden och tyckte mycket om både Värddjuret och Hembiträdet.)

För fans av: John Ajvide Lindqvist och Helen Oyeyemi.

PS. Varning för mardrömmar! DS.

söndag, juli 02, 2006

Say my name! (en kattblogg)

Vad ser jag ut att heta? Förslag mottages gärna!