tisdag, september 26, 2006

Kall hud av Albert Sánchez Piñol

En man flyr sitt förflutna och tar jobb som väderobservatör på en pytteö bortom alla kända farleder. Väl där hittar han en del märkliga byggnadskonstruktioner och spår, men upptäcker att den man han ska lösa av tycks ha försvunnit från öns yta.

Däremot finner han att den lilla ön har en fyr, som i sin tur bebos av en skogstokig fyrvaktare. Det är inte mycket som stämmer här, men vår käre väderobservatör bestämmer sig trots (eller tack vare?) detta för att stanna, och skickar snabbt iväg den orolige kaptenen och hans skepp som tagit honom dit.

Vad händer egenligen på ön? Jo, den ligger under ständig nattlig ockupation av blodtörstiga varelser från havet! Natt efter natt utkämpar öns invånare samma dramatiska men resultatlösa strider, men till vilken nytta?

De två männen och öns tredje boende utvecklar en märklig gemenskap, där de alla drar åt olika håll, men likväl inte har nåt annat val än att leva tillsammans. Och nu nånstans händer det nåt i texten, och romanen förvandlas från skräck till en existentiell historia om kärlek och våld. Fina grejor!

Kall hud är fantastiskt välskriven (ära översättaren: Jens Nordenhök), filosofisk och spännande. Läs om du vill bli överraskad!

tisdag, september 19, 2006

Snigelshopping

Jag får nog ta tillbaka "snabbet" från shoppingen nedan. Nio dagar och ännu inga böcker... Jag vill ha Sittenfeld-boken nuuu!

Böcker på scen

Två teatertips:

1. Det sista ni hör från mig på Teater Tribunalen. Absurt och realistiskt om tre kvinnor och deras krossade drömmar. Mycket starkt skådespel!

Pjäsen är baserad på David Sedaris Barrell Fever, men känns rejält omarbetad och försvenskad. Ett annat lästips är min favorit Me Talk Pretty One Day - som bland annat innehåller berättelser om Davids galna familj och roliga iakttagelser av en amerikan i fransk exil.

2. En midsommarnattsdrömStadsteatern. En komedi som antagligen lyckas vara lika underbart humoristisk för dagens publik, som den var för sin urpremiärs publik för 400 år sedan.

Man kan lugnt säga att det är här en modern tolkning - den utspelas på en dansbana i Värmland och varken Hermia eller Helena ser ut som man minns dem från läsning och tidigare uppsättningar. Och som pricken över i så spelas Puck av Richard Wolff (a match made in heaven!). Förvänta dig skratt, buskis och popmusik!

fredag, september 15, 2006

Minibokmässa, mitt i stan!

Tidningen Vi ordnar minibokmässa nu i helgen och två dagar till! De har bjudit in ett helt gäng svenska författare som kommer att prata, däribland Jonas Hassen Khemiri, Sara Stridsberg, Herman Lindqvist och Peter Fröberg Idling. Allt händer i Gallerian på Hamngatan. Wow!

Tack bokhororna för tipset! Ses vi front row bland boktanterna?

Bli inte blåst! av Dennis Töllborg

Ett hett tips - nu finns det äntligen en svensk Juridik for dummies i pocket!

Töllborg berättar allt man behöver veta om livets alla avtal - för jobb, lägenhet, köp, partnerskap, arv och mycket mer. Knepigheter är pedagogiskt förklarade med hjälp av enkelt språk, tydliga exempel och roliga illustrationer. Definitivt en bra-att-ha-bok.

Mitt vågräta liv av Chelsea Handler

Chelsea är en (nästan) helt vanlig tjej som är väldigt svag för män. Man kan säga att hon gillar dem så mycket att hon redan har testat alla modeller. Dessutom ljuger hon tvångsmässigt - och alltid under alkoholpåverkan - ihop fantastiska historier om sin stora godhet, historier som ofta visar sig vara svåra att leva upp till nästa dag.

Det här är en hysteriskt rolig bok, full med män och uppskruvad situationskomik. Vi möter strippor, dvärgar och knarkande gynekologer - allt levererat i ett högt tempo med mycket humor. Lyser upp vilken mörk höstkväll som helst!

måndag, september 11, 2006

Snabbshopping

Hinner inte svänga förbi årets största osedda pepp New York Stories idag heller, så vilken tur att det finns nya boklådor på nätet att utforska. Virrade runt på Lycknis en stund innan jag insåg att Nej, det finns inga inspirationssidor alls. Bara en sökfunktion. Lyckades dock alltför snabbt komma på galet många böcker jag ville ha (trots total brist på skyltfönster...), beställde två av dem och loggade snabbt ut. För billigt var det!

Jag köpte:
The Man Of My Dreams - andra boken av älsklingen Curtis Sittenfeld (Prep!), och håller tummarna för att den är da shit. (113 kr, inte asbilligt men helt ok.)
Boxen av Micael Dahlén - om kreativt marknadstänk, och är alltid instinktivt misstänksam mot den här typen av böcker, fast blir ytterst gärna motbevisad. Vi får se. (127 kr, här snackar vi riktigt bra deal, den kostar det dubbla på Akademibokhandeln och några tior mer på Adlibris!)

Hoppas att 1. de kommer, och 2. det snart!

söndag, september 10, 2006

New York Stories Stockholm

Åh, engelska boklådan på Odengatan har äntligen öppnat nu! Bokhororna har redan varit där och rekat, fotat och shoppat. Jag kan knappt bärga mig...