onsdag, mars 28, 2007

Vilken dag!

1. Xlibris öppnar - verkar bli hur bra som helst!
2. SVT kör hardcore kulturell public service med författartävlingen Slutet på historien - heja Sverige!
3. Petra branschbloggar som tusan - mer sånt!

Uppdat:
4. Daniel utlovar också mer branschbloggande - finemang!

tisdag, mars 27, 2007

Snyggast i stan

En bok för alla släpper Frukost på Tiffany's, och alltså, hur snygg kan en bok bli? Jag kapitulerar och omläser genast!

söndag, mars 25, 2007

Bokbloggar of the world, unite and take over

Apropå diskussionen som just nu förs på En annan sida om litteraturbloggar:

Det är sant att det det inte finns någon tongivande svensk blogg som skriver om böcker och branschen, och det är också frågan om de två ämnena har samma målgrupp, om ens samma skribenter. Jag gillar att det finns så många som skriver om böcker och läsande på så olika sätt, det enda jag saknar är nån form av gemensamt forum.

Finns det nån här som minns Reload? Det var en liten och behändig portal för internetdagböcker som fanns nån gång i internets barndom. Nu finns det ju ett helt gäng överfulla portaler för alla sorters bloggar - Bloggportalen har i skrivande stund 10 321 registrerade bloggar, Bloggtoppen 6 624, och Nyligen 24 229. Visst kan man söka inom respektive kategorier och så, men faktum kvarstår - våra kära bokbloggar drunknar ju i massan.

Vad säger ni, är det inte dags för en bokbloggsportal? Nån som kan bygga?

Uppdat: Jag tänker alltså typ såhär, fast med böcker då, och helst snyggare. Och gärna med roligare funktioner.

Anybody Out There? av Marian Keyes

Som jag har längtat, och nu har det hänt - Keyes är tillbaka! Drottningen har återvänt!

Jag läste min första Keyes-roman nån gång i början av detta decennium, och fastnade direkt för hennes galna humor som alltid kombineras med små små doser allvar. Hon lyckas alltid leverera sträckläsarromaner med substans, och är i mitt tycke en av de bästa chick lit-författarna.

Det var länge sen hon gav oss en riktig fullängdare (krav: minst 500 sidor), så förväntningarna - såväl som oron över att kanske bli besviken - var såklart på topp. Redan efter några sidor kunde jag andas ut, det här är Keyes som vi känner henne, i högform till och med.

I Anybody Out There? möter vi den fantastiskt tokiga Walsch-familjen igen, den här gången med New York-tjejen Anna som huvudperson. I bokens inledning ligger hon sönderslagen och återhämtar sig i familjens finrum i Dublin, allt medan resten av familjen försöker muntra upp henne på diverse märkliga sätt.

Vad som har hänt? Det tänker jag såklart inte avslöja. Men jag kan säga så mycket som att det är lika delar hysteriska fniss och sentimentala tårar i den här lilla älsklingen. Välkommen tillbaka Marian, nu vill jag ha meeer!

söndag, mars 18, 2007

Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson

Nu vill jag sjunga dig milda sånger var en av förra årets mest omtalade böcker, och nu har den äntligen kommit i pocket!

Linda Olsson är, som namnet avslöjar, svenska, men bor på Nya Zeeland. Det var också där, på andra sidan jorden, som hon skrev den här otroligt svensklandsbygdsromantiska romanen, på engelska dessutom.

Jag och en vän pratade om det här för några veckor sen, det här välmenande rådet att man ska skriva om det man känner till, och hur det ofta leder till att man skriver om sig själv, för att man såklart tror att det är det ämne man känner bäst, när det i själva verket lika gärna kan vara en genre man känner till bäst av allt, eller ett land då, som i Linda Olssons fall.

I alla fall, Linda Olsson satt i ett annat hörn av världen och insåg nog att hon saknade Sverige lite, och kanske allra mest landsbygden med röda stugor, ängar, sjöar och dimmiga mornar. Och då skrev hon en fantastisk roman om två kvinnors möte.

Veronika är på rymmen från den största sorgen, medan Astrid har ägnat ett helt liv åt att stuva undan sina hemskheter. Det är alltså två ovanligt tillstängda kvinnor som råkar bli grannar strax utanför en liten by i Dalarna. Motvilligt nyfiket lär de sakta känna varandra.

Det är superfint och poetiskt och sorgligt, och handlar framför allt om längtan. Romanen balanserar ständigt på gränsen till att bli för mycket, för mycket poesi, för mycket sorg, för konstlade samtal, men det funkar! Jag läste som besatt och fällde en och annan tår, det här är en sån där riktigt fin bok om livet, ni vet.

tisdag, mars 13, 2007

Snygga pärmar, okänt innehåll

Världens mest sålda men minst lästa bok, vilken kan det vara? Vilka böcker är vi helt enkelt bättre på att köpa än att läsa? Så här ser några brittiska littvetares topplista ut, tillsammans med den högst osminkade sanningen om min bokhylla:

1. Vernon God Little av DBC Pierre. (Äger? Tror det. / Läst? Nej.)
2. Harry Potter och den flammande bägaren av J.K. Rowling. (Ja! / Såklart!)
3. Odysseus av James Joyce. (Ja... / Nej...)
4. Kapten Corellis mandolin av Louis De Bernieres. (Nej. / Nope.)
5. Cloud Atlas av David Mitchell. (Nej, men äger och har läst en annan Mitchell, gills det? / Ska!)
6. Satansverserna av Salman Rushdie. (Nej. / Inte den heller.)
7. Alkemisten av Paulo Coelho. (Har ägt och sedemera rensat bort. / Japp, besviket.)
8. Krig och fred av Leo Tolstoj. (Nej. / Nej.)
9. De små tingens Gud av Arundhati Roy. (Nej. / Nej.)
10. Brott och straff av Fjodor Dostojevskij. (Nej. / Inga kommentarer.)

Slutsats: Skam! Nu är det här visserligen 1. en brittisk lista och 2. ett konstigt urval och 3. synnerligen välbekanta titlar för mig, men ändå... Jag borde kanske bli lite bättre på att köpa reaklassikerupplagor? Då skulle jag åtminstone äga ett gäng av ovanstående, men det är ju högst otroligt att jag bara därför skulle läsa dem. (Jag är ju en textmissbrukare av stora mått mätt som alltid har mängder av böcker nominerade till att bli Nästa Bok Karin Läser, men samtidigt är väldigt känslostyrd när det gäller själva valet. Grå morgon = rosa chick lit, inspirerat sinnelag = den stora romanen, rastlöshet = seriemördargrej. Ungefär så.)

Vilka skulle vara med på en svensk lista? Fogelström? Strindberg? Ryssarna? Den amerikanska flickan? Bibeln? (Köper man Bibeln?)

torsdag, mars 08, 2007

Bloggar + böcker = ljuv musik

Tre bloggar som gjorde sig bra i bokform:
Belle de Jour
Konsten att förlora
Tjuvlyssnat

Tre bloggar som jag vet skulle bli sjukt bra böcker:
Det ljuva livet
Killing Zoe
Moisthlm

Tre författare som ytterst gärna får börja blogga:
Curtis Sittenfeld
Dennis Lehane
Donna Tartt

måndag, mars 05, 2007

Littpris till Drömfakulteten

Nordiska rådets litteraturpris går till Sara Stridsberg och Drömfakulteten! Helt säkert välförtjänt, jag älskar hennes kortare texter (i Bang t.ex.) men har av någon anledning inte lyckats ta mig igenom någon av hennes romaner. Antagligen på grund av min förkärlek för galet driv och snabba cash. Drömfakulteten ligger i alla fall hemma i bokhyllan och ... mognar.

söndag, mars 04, 2007

Söndagskvällsboklista

Favoritbok/böcker som barn: Alla! Jag läste urskiljningslöst varenda bok jag kom över.

Favoritgenre idag: Jag är fortfarande rätt bred i mitt läsande, och läser och gillar det mesta från deckare och chic lit till reportageböcker och romaner. Samt en hel del barn- och ungdomsböcker. Jag läser så gott som alltid flera böcker parallellt - inbundna böcker blir hemmaläsning, pockets så-fort-jag-får-tillfälle-läsning. Min enda regel: om det inte händer något efter 50 sidor, då händer det aldrig.

Författare som betytt nåt särskilt för mig: Donna Tartt.

"Nya" författare jag gärna skulle vilja läsa mer av: Gunnar Ardelius. Jenny Jägerfeld. Stieg Larsson (om än tyvärr helt omöjligt).

Favoritkaraktär i bok: Alicia Erians lakoniska unga kvinnor. Lisbeth Salander (Stieg Larsson). Och förstås hela gänget i Den hemliga historien.

Karaktär i bok som mest liknar mig själv: Oj! Det fina med böcker är ju att man får lära känna nya världar och vara vem man vill för en stund. Men visst finns det drag av mig i till exempel Lee, Minou och Calle.

Om jag skrev en egen bok, vad skulle den handla om: Livet och kärleken, antar jag.

Favoritblogg med litteraturanknytning: Alla på länklistan såklart. Bokhora för snabba uppdateringar och intressanta böcker. Atlasbloggen för alla inblickar i förlagsvärlden. Den döda zonen för underbar deckarpassion.

Listan hittade jag hos Petra, och som vanligt är jag nyfiken på era svar. Tuta och kör - i egen blogg eller i kommentarsfältet!