söndag, september 30, 2007

tisdag, september 25, 2007

Papper och pennor

Yay, äntligen nya Lotta Kühlhorn-grejer på Pocketshop! Det finns anteckningsböcker, bokmärken och pennor, och allt är så klart galet snyggt. Jag velade länge, men till slut blev det en Asakusa (<---) och en Allsång (svartvit med ekorrar), och, ehum, ett gäng små söta pennor. Ögongodis!

måndag, september 24, 2007

Språktidningen

Språktidningen är enligt egen utsago "tidningen som bevakar och bejakar språket". Eh, vi glömmer det.

Språktidningen är en ny tidskrift för alla språknördar där ute. Första numret handlar om allt från Astrid Lindgrens nyord och Bengt Ohlssons skrivande till hur högskoleprovets orddel arbetas fram och hur andraspråket påverkar inlärningen av tredjespråket. Över tre hela uppslag svarar Språkrådet på frågor av typen "vad kallas en manlig sjöjungfru?" och "vad är det för skillnad på unicitet och unikhet?". Superbra!

Har vi månne Fredrik Lindström att tacka för att det äntligen finns en rolig, intressant och populärvetenskaplig tidskrift om nåt så smalt och kul som ord och språk? Antagligen. Tack Fredrik! Och tack fina redaktionen för snygg form, långa artiklar blandade, härliga plocksidor och, så klart, intressanta ämnen. Fortsätt så här!

söndag, september 16, 2007

Kafka och jag

Snålt med uppdateringar här då jag fortfarande läser en av de bästa böcker jag nånsin fått i mina händer - Kafka på stranden av Haruki Murakami. Fantastiskt är ordet! Jag drömmer om talande katter och blodigelsregn och KFC-loggor, och må det aldrig ta slut.

måndag, september 10, 2007

Det stora lilla litterära testet

Nu har jag också gjort Expressens litterära test (känns som en skön paradox i sig), och tja... 20 av 28. Den 0-poängare som stör mig mest är nog att jag inte visste vilket land John Le Carré kommer från. Det vet jag nu!

söndag, september 02, 2007

Temptation av Douglas Kennedy

Kennedyslav som jag är (bevis 1, 2 , 3, 4, 5), kunde jag såklart inte motstå en ny fin engelsk i pockethyllan.

Temptation heter den, och handlar om snabba filmbranschframgångar och det där välkända högmodet som går före fallet. Intressant filmsnack, lagom osympatiska karaktärer och bra driv som vanligt - men det känns fortfarande rätt mediokert i jämförelse hans tidigare verk. Omdömet blir alltså: En bra roman, men en rätt svag Kennedy.