torsdag, november 27, 2008

Träffa en författare eller tio

1 st: Träffa Augustpristagaren Jakob Wegelius på Svenska Barnboksinstitutet den 8/12. Mer info här.

10 st: Lyssna på ett urval av höstens debutanter på Kulturhusets debutbar den 2/12. Detaljerna finns här.

måndag, november 24, 2008

Augusteriet

Skönlitt: en litterär bekännelseroman, eller hur var det? Förhandsfavoriten Enquist tog hem priset igen, snart tio år efter att han fick det för Livläkarens besök.

Facklitt: fatta att vi pratar om 6,5 kilo bok, 600 sidor tjock, som kostar drygt 1 200 pix på nätet. Wow! Den nya Norén-dagboken?

Barn/ungdom: en grafisk roman om en gorilla som jobbar som juveltjuv och därför tvingas fly över de sju haven och såklart råkar ut för en hel del äventyr i hamnstäder. Yay!

måndag, november 17, 2008

Vampyrboksfilmatiseringspremiär nummer två denna höst


Gud vad jag ÄLSKAR såna här alldeles för långa, alldeles för avslöjande, alldeles för dramatiska amerikanska trailers. Och det svindlar lite när jag tänker på hur mycket jag kommer att tycka om filmen i fråga. Höga förväntningar? Nej nej, säger jag, och tittar på trailern ett varv till på hög volym. Edward!

onsdag, november 12, 2008

Actionfigurer

En annat viktigt meddelande till allmänheten: GW-dockan finnas att köpa nu! Se här för bild och mått. Notera gärna att den är handmålad och känd från tv. Det var väldigt roligt att se GW bredvid dockan i studion, hur kul blir det då inte att ha en egen liten GW som lägger pannan i djupa veck åt alla brott som begås här i hemmet - soptravning, slarvdiskning och bokbunkrande?

Eller ännu hellre - att arrangera en egen liten tebjudning i bokhyllan där Dennis hänger med Donna? (Arrangera skulle då vara ett finare ord för "leka med dockor". Typ som i det där Go'kväll-inslaget där de äter middag med sina drömgäster, med andra ord sitter vid ett tomt bord och leker med Mollgan.)

Dennis och jag

I kväll var det äntligen dags för Dennis Lehane att inta Kulturhusets internationella författarscen. Jag och 466 andra förväntansfulla själar var där. Och det var nog mitt livs bäst investerade 60 kronor! Dennis var charmig, Dennis var svår, Dennis var rolig, Dennis snackade politik, Dennis berättade om sin läsning. Sammanfattningsvis: Mr Lehane visade sig vara en stor entertainer. Och jag tror inte att någon gick därifrån utan att känna att det faktiskt hände något där i Hörsalen, att vi liksom möttes, alla vi och Dennis.

söndag, november 09, 2008

Jag korsläser Gossip girl och Maken, och det är riktigt roligt. De snorrika kidsen i Gossip girl tänker lite för lite på det här med konsekvenser, vilken i sin tur tycks vara det enda som Martina i 70-talsrelationsromanen Maken gör. Jag störs lika mycket av den glamorösa skildringen av Blairs ätstörning (den är liksom mer av en liten lustig egenhet än en sjukdom eller ännu mindre ett problem) som jag blir förbannad på Martina och hennes ständiga velande (hon vill verkligen både äta kakan och ha den kvar!). Bestäm dig nån gång, skriker jag åt henne på sidan 500, och jag vill minnas att jag mumlade nåt liknande redan på 300-sidotalet. Men lik förbannat så gillar jag den för mycket för att sluta. Och Gossip girl, förförande kort och rapp, slinker ned den med. Ett perfekt läspar!

PS. Ett sjukt roligt litet korrfel i presentationen av Maken: Romanen utspelas i Stockholm på 1060- och 70-talet, en tid av förändring då många tror att kärnfamiljen är på väg att avskaffas. - ja, det har vi ju bevisligen trott ett tag! :)