onsdag, december 24, 2008


En riktigt god jul till er alla! Och hoppas att ni redan nu har spanat in många hårda och fyrkantiga klappar under granen ...

tisdag, december 09, 2008

För ganska exakt ett år sedan snöade jag för första gången in på Stephenie Meyers vampyrböcker. Då slukade jag Om jag kunde drömma (Twilight) och När jag hör din röst (New Moon) och kunde inte sluta prata om hur genialiskt det var att skriva ungdomsböcker om första kärleken och vampyrer.

Det tycker jag fortfarande, att ungdomar har lika stor rätt till förströelseläsning som vuxna, alltså. (Att Stephenie Meyer är mormon och har en rätt tydlig avhållsamhetsagenda är ju en annan sida av det här myntet...)

Häromveckan såg jag äntligen filmatiseringen av Twilight. Den var fantastisk! Den var två timmar Harry Potter möter Gilmore Girls och tar en kaffe med Buffy. Snygg som tusan, rolig, småspännande och helt galet orealistiskt underbart tonårsromantisk. Ah! Jag drabbades av vampyrfebern igen.

Nu ligger tredje delen - Ljudet av ditt hjärta/Eclipse - i min läshög. Det blir De tjocka böckernas jul i år, tror jag. På listan: Dennis Lehanes Ett land i gryningen (762 sidor), PO Enquists Ett annat liv (534) och Eclipse (628). Visst låter det som en riktigt god jul?

onsdag, december 03, 2008

Marley och jag av John Grogan

Marley och jag - livet och kärleken med världens värsta hund är en helt fantastisk bok om en alldeles hopplös hund.

Ni vet typen - vild och ostyrig, omöjlig att lämna ensam och ännu omöjligare att ta med sig ut. Utrustad med en stor kropp och en ständigt viftande svans är denna vovve alltid redo att riva ner ännu en familjeklenod eller sluka vad som finns till hands. En mardröm, ja, men samtidigt världens mest kärleksfulla lilla (okej, rätt stora) varelse.

John Grogan och hans tjej förälskar sig i den knasigaste valpen i labradorkullen utan att ta reda på mer om lillens ursprung. Det visar sig naturligtvis vara den vildaste hunden i delstaten som är pappa till den lilla stortassen, och här börjar familjen Grogans äventyr med Marley.

Det här är en bok skriven av en hundälskare (sann historia!) till en hundälskare (eller 2,5 miljoner amerikaner). Om du inte fattar grejen med människans bästa vän så är det här inte boken för dig. Om du däremot gillar blöta nosar och leriga tassar, så har du härlig läsning framför dig. Skratt och gråt, allt med vilden Marley!