torsdag, oktober 30, 2008

Sen när kan jag motstå ett ogjort boknördstest?

Jag = en Dedicated Reader med rätt hög Obsessive-Compulsive Bookworm-faktor, nån som överraskas av det? Inte jag med mina två böcker (Sandvargen och Allt är upplyst), en tidning (Filter) och en anteckningsbok (för lediga stunder) i väskan i alla fall...

What Kind of Reader Are You?
Your Result: Dedicated Reader
 

You are always trying to find the time to get back to your book. You are convinced that the world would be a much better place if only everyone read more.

Obsessive-Compulsive Bookworm
 
Literate Good Citizen
 
Book Snob
 
Fad Reader
 
Non-Reader
 
What Kind of Reader Are You?
Quiz Created on GoToQuiz


Tack för tipset, gemen och verserad!

tisdag, oktober 28, 2008

Utgångna böcker är ju ett lyxproblem av rang. Ni vet när man plötsligt kommer på att man måste läsa den där boken som man bläddrade i men inte köpte för två år sen, och nu är den så klart SLUT. Obeställbar. Det enda hoppet, innan eventuellt tilltryck, står till bokbackarna på Stadsmissionen alternativt biblioteket.

Jag älskar bibliotek som koncept, och tycker att de ska finnas överallt och vara skattefinanserade och fria och allt det där, men själv är jag en dålig besökare. Det slutar alltid med ångest och förseningsavgifter. (Plus att jag tycker att det är liiite äckligt att man liksom aldrig vet var böckerna har varit innan de landar hemma i sängen. Konstigt nog tänker jag inte så här när jag köper begagnade böcker. Eh?)

Och jag älskar även bokbackar som koncept, just när man inte letar efter nåt särskilt och bara vill bli överraskad. Men inte när man är på desperat jakt och det är rätt långt mellan bokbackshaken. Jag kunde alltså inte bli lyckligare över att springa på värsta digitala bokbacksparadiset, nämligen Bokbörsen. Där finns ju allt! Med sökruta!! Älska internet!!!

fredag, oktober 24, 2008

Less är ju inte alltid more

Min svaghet för långa boktitlar försvinner inte. Nya favoriten: Jag var självlockig, moderlös, gripande och ett monster av förljugenhet. Underbart! Det är alltså Annette Kullenbergs bok om Marianne Höök. Snacka om vassa brudar!

onsdag, oktober 15, 2008

Champagne och morötter

Alex James är otroligt underhållande i Bit of blur - berättar anekdoter från bandets barndom, om sin stora kärlek till Justine, om hur det är ett heltidsjobb att vara hedonist, och om hur viktigt det är att äta en morot för varje flaska champagne man sänker - då slipper man nämligen sur vinandedräkt!

lördag, oktober 11, 2008

Okej, det här är nästan religiöst för mig:

torsdag, oktober 09, 2008

Le Clézio

Nope, har inte läst. Och visste inte mer om honom än att han brukar vara med på de där spekulationslistorna ibland. (Även om Horace Engdahl kallar honom en av "de mest uppmärksammade författarna i världen" på dn.se idag. Undrar hur den topptiokändastlistan ser ut för Horace? På min ligger typ Dan Brown och Paulo Coelho, och då utgår jag helt och hållet från västvärldskanon...)

Men i år var jag på plats i Börssalen, utanför den gyllene dörren och under de tunga kristallkronorna, och såg - helt utan fördröjning - själva förkunnandet. Kul! Och grattis till Elisabeth Grate bokförlag, som gjort sin grej i det tysta rätt länge nu, och äntligen får lite välförtjänt uppmärksamhet och försäljning.

fredag, oktober 03, 2008

The smell of books

En parfym som luktar bok, kan det vara nåt?

Parfymen In the library sägs dofta "leather bindings, worn cloth and a hint of wood polish". Gammalmys alltså. Personligen gillar jag nog nybokslukten bättre, ni vet när man slår upp pärmarna och möts av doften av trycksvärta och lim. Mmmm!