måndag, oktober 30, 2006

Emma, vem är du? av Calle Ljungström

Åh, jag har ju glömt att berätta om Bokmässans finaste fynd!

Längst bort i hallarna, på en liten mässbakgata kan man nästan säga, hittade jag en av de mest spännande montrarna - Habibi! Ett litet förlag som ger ut väldigt fina, roliga och populärkulturella böcker - en pocket om undulaters liv och död, en vegansk kokbok, en serietidning i gigantformat och en röd, galet snygg liten historia som heter Emma, vem är du?.

Det tog ungefär en mikrosekund så var jag fast. Boken handlar om en Calle som söker sin Emma (i klätterträdet ni vet). Han letar på Coop, på Stadsbiblioteket, på Rival, i tidningen City, på modellagenturer, på Spraydate, i Verona - kort sagt, han letar precis överallt. Och sökandet dokumenteras i text, bild och form, för det här råkar såklart vara ett konstfacksexamensarbete...

Det här låter ju hur cheesy som helst, men det är det inte, jag lovar! Det är en rolig och råfin berättelse om jakten på Den stora kärleken, samtidigt som det är en riktigt snygg bok att ta fram och klämma på ibland. Den skulle även funka bra som coffee table book, alternativt så kallad conversation piece att plocka fram vid pinsamma tystnader. För vem fascineras inte av ett naket sökande efter den alldeles alldeles Rätta?

PS. Det ska även finnas en utställning av hela projektet på Svensk Form på Skeppsholmen just nu, hittar dock ingen mer exakt info om det, så det är bara att gå dit och leta. Ses där!

måndag, oktober 23, 2006

Augustnomineringarna!

Nu har årets nomineringar till Augustpriset just släppts!

Augustpriset är ett svenskt pris som delas ut i tre klasser - skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomslitteratur - där den skönlitterära kategorin nog får räknas som "störst" att ta hem.

Klart är i alla fall att tidigare års skönlittvinnare har flugit upp på topplistorna - Den amerikanska flickan, Gregorius, Skraplotter, Den vidunderliga kärlekens historia (åh!), Underdog och Populärmusik från Vittula med flera. Bland de senaste årens facklittvinnare är det nog bara Ninas resa som nått ut till de stora massorna, medan vi bland barn- och ungdomsvinnarna finner en hel del kioskvältare som Sandor slash Ida, Gittan och gråvargarna, I taket lyser stjärnorna och Adjö, herr Muffin.

I år ser startfältet ut så här:

Skönlitteratur:

Svinalängorna av Susanna Alakoski (Albert Bonniers Förlag)
Göteborgshändelserna av Jörgen Gassilewski (Albert Bonniers Förlag)
Den amerikanska flickans söndagar av Lars Gustafsson (Bokförlaget Atlantis)
Montecore. En unik tiger av Jonas Hassen Khemiri (Norstedts Förlag)
Oceanen av Göran Sonnevi (Albert Bonniers Förlag)
Drömfakulteten av Sara Stridsberg (Albert Bonniers Förlag)

Facklitteratur:

Meteorologernas väderbok av Claes Bernes och Pär Holmgren (Medströms Bokförlag)
Livsklättraren. En bok om Knut Hamsun av Sigrid Combüchen (Albert Bonniers Förlag)
Stenarna i själen av Sven-Eric Liedman (Albert Bonniers Förlag)
Qin av Cecilia Lindqvist (Albert Bonniers Förlag)
I döda språks sällskap av Ola Wikander (Wahlström & Widstrand)
Pingvinliv av Brutus Östling och Susanne Åkesson (Albert Bonniers Förlag)

Barn- och ungdomslitteratur:

Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket av Gunnar Ardelius (Rabén & Sjögren)
Tusen gånger starkare av Christina Herrström (Bonnier Carlsen Förlag)
Lill-Zlatan och morbror raring av Pija Lindenbaum (Rabén & Sjögren)
Hedvig och Max-Olov av Frida Nilsson (Bokförlaget Natur och Kultur)
Svenne av Per Nilsson (Rabén & Sjögren)
Alla döda små djur av Ulf Nilsson och Eva Eriksson (Bonnier Carlsen Förlag)

Mina favoriter? Lill-Zlatan såklart, om inte den vinner barn- och ungdomsklassen så äter jag upp min hatt! I skönlittkategorin så sätter jag mina pengar på Montecore, och i fackklassen har jag faktiskt ingen åsikt. Och i bästa-svenska-boktiteln-någonsin-kategorin så tippar jag på Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket.

söndag, oktober 22, 2006

Expressen ljuger och Aftonbladet fantiserar av GuiltyGuilty

Nu är hösten här på riktigt och det är kallt och mörkt och jävligt, och man undrar i vanlig ordning varför man bor just här, och inte i, säg, Kalifornien?

Tur då att det finns en underbar räddare i nöden, som ger en Det stora skrattet tillbaka!

Löpsedelstrixarduon GuiltyGuilty är tillbaka med en uppföljare till Det kan inte vara sant. De samlar kvällstidningslöpsedlar och klipper och klistrar lite, för att sedan affischera stan med nya löpsedlar som liksom går steget längre. Och det intressanta är förstås att "steget längre" fortfarande är skrämmande nära det vi väljer att kalla "sanningen". Några sköna exempel:

Så får du BÄST SOMMARORGASM på rastplats Jämförande tabeller för Estland, Finland, Danmark och Tyskland

Bildextra: BILDER PÅ SVENSKA HEMMAFRUAR på Gyllene Tider-konsert

PRISER PÅ 2893 SLAVAR som sålts senaste halvåret PÅ ÖSTERMALM

KENNY BRÄCK OTROGEN I HET BIL

MADELEINE ANFÖLLS av rasande PITBULL OCH CARL-PHILIP SMYGFILMADE

MINDRE KVINNOR med det nya BANTARKAFFET

Big Brother-Hannah SVIMMADE i tv under lesbiskt PANIKHÅNGEL

CHRISTER PETTERSSONS 12 BÄSTA och mest prisvärda LÅDVINER

SILVIAS NYA ANSIKTE - OPERERAD I HJÄRNAN UTAN ATT VETA "Det onda släppte direkt"

SLÄTA LÅR PÅ PLATT TV I JUL


Det här är, tillsammans med Brev till samhället, min absoluta favorithumor, och jag ser fram emot en höst med den här samlingen som frukostlektyr! (En om dan torde ju göra magen glad.)

måndag, oktober 16, 2006

Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger

En u-n-d-e-r-b-a-r roman om en fascinerande kärlekshistoria!

Henrys och Clares kärlek övervinner alla hinder - inklusive Henrys ständiga tidsresor. Genom åren hinner han dyka upp och försvinna ett otal gånger, vilket leder till att de känner varandra från alla tider - dåtid, nutid och framtid - på en och samma gång. Ibland är Clare 20 och Henry 28, andra gånger är hon 13 och han 35, och särskilt förvirrande gånger träffar Clare två skilda tiders Henry samtidigt!

Tidsresenärens hustru är en stark berättelse om kärleken, livet, döden och alla de eviga frågorna. Henrys åkomma känns lika trovärdig som karaktärerna känns mänskliga, och det här är verkligt gripande och ibland ganska svindlande roman. Rekommenderas starkt!

Kära Orhan,

vi har ju träffats i tre och ett halvt kapitel nu, och jag är ledsen, men det funkar inte. Vi vill helt uppenbart helt olika saker; du är ordrik, jag är otålig. Varför händer det ingenting? När ska vår fantastiska historia ta sin början? Tyvärr Orhan, vi når inte fram till varandra, så jag ger upp. Det är nog inte du, utan jag.

Din,
Karin

torsdag, oktober 12, 2006

Orhan alltså...

... det var ju en stor överraskning men ändå inte!

Orhan Pamuk har ju varit en av de eviga förhandsfavoriterna ett tag nu, men jag trodde faktiskt att han var för uppmärksammad för att ta hem priset. De senaste åren kan jag ärligt säga att jag inte haft den blekaste aning om vinnarförfattarnas existens och verk innan Horace förklarat det för mig och resten av världen. Engelsk dramatiker, vem? Kinesisk romankonst, va? Det enda undantaget är Coetzee, där jag kunde stoltsera med att faktiskt redan ha läst Onåd.

Pamuk har stått på min att-läsa-lista länge, och nu har han och hans Den svarta boken vippat sig först i kön. Spännande!

onsdag, oktober 11, 2006

Jane Austen-klubben av Karen Joy Fowler

Åh, vilken liten sötnos! Jane Austen-klubben visar sig vara precis vad man behöver en kall, regnig och förkyld höstdag.

Den handlar förstås om ett gäng bokläsare i Kalifornien - kvinnor i alla åldrar samt en man - som träffas regelbundet för att äta, dricka och diskutera en väl vald Austen-roman. Vi får sakta men säkert lära känna alla medlemmarna och ta del av deras liv, lustar och längtan. Det är både roligt och tragiskt, sorgligt och romantiskt. En riktig myspysroman, varken mer eller mindre!

lördag, oktober 07, 2006

Vem vinner?

Jorå, det blir ett Nobelpris i litteratur i år också! Och vem som får det tillkännages på ... torsdag!

Den utvalde? Den 8 oktober förra året var jag toksäker på min sak, och resonerade så här:

1. Kön. Enkelt. En kvinna förärades priset förra året (2004), vilket gör kvoten mer än fylld. Kvinnor skriver helt enkelt inte nobelvinnande litteratur, det är bara att titta på statistiken - tio kvinnor hittills.

2. Land. Här är ju spridningen viktig. Europa har ju alltid varit galet överrepresenterat, och har under de senaste 10 åren kammat in vinsten sju och en halv gång. (Naipaul föddes ju i Trinidad men lever i Storbritannien, därav halvtalet.) Alltså kan det helt enkelt inte bli en europeisk pristagare i år, det vore för pinsamt. Även USA har fått sin del av kakan, så i år är det nog dags för en författare från ett "svårt" och intressant land.

3. Tema. Ett vackert/provokativt/innovativt/intressant språk är inte tillräckligt, det ska givetvis användas till att skildra något angeläget.

Min gissning? En man. Från Israel. Som skildrar Israel/Palestinakonflikten och dess påverkan på det vardagliga livet. Han heter Amos Oz.

Den som väntar på något gott väntar alltid för länge.


Ehum. Och det sista var väl det sannaste. I år ... tror jag att det är kört för dearest mister Oz, han har hunnit bli för känd. Och hur gärna jag än skulle se Oates skaka tass med kungen, så, nej, jag tror inte att det kommer att hända. Allt jag säger är: överraska mig!

Vem tror ni på?