måndag, juni 26, 2006

Dennis Lehane, my love

Dennis Lehane är en av mina absoluta favoritdeckarförfattare. Han är mannen bakom Rött regn (Mystic River), en mörk och spännande historia om tre män som lekt ihop som barn, och möts igen som vuxna då de på olika sätt blir inblandade i samma mordfall. En är polis, en är offrets pappa och den tredje är misstänkt för mordet. Hur påverkas man av sin uppväxt? Vad är arv och vad är miljö? Rött regn är en fantastiskt intelligent och ruggig deckare, som även gjorde sig väldigt bra som film.

En annan av hans bästa är Patient 67 (Shutter Island), också det en mörk historia med många bottnar. Två poliser kallas ut till en fängelseö för mentalsjuka brottslingar där en av patienterna har försvunnit spårlöst, vilket såklart borde vara helt omöjligt. Väl ute på ön tätnar mystiken, samtidigt som en storm är på ingång som gör att de inte kan åka därifrån. Märkliga saker börjar hända, och gränserna mellan dröm och verklighet tycks suddas ut allt mer. Mycket spännande och otroligt skruvat, lite som om Harlan Coben och John Fowles suttit med framför datorn.

När han inte skriver skruvade böcker så pysslar han med sin privatdeckarserie, där bland andra Svart nåd (Prayers For Rain), En drink före kriget (A Drink Before The War) och Gone, baby, gone ingår. Huvudpersonerna Angela Gennaro och Patrick Kenzie är privatdetektiver som ofta rör sig i lagens utkanter. Även här är mörk ett nyckelord för att beskriva böckernas stämning. Här möter vi alkoholiserade morsor som tappar bort sina barn, sadistiska torpeder utan samvete och andra varianter av trasiga människor. Misär och människoöden möter alltså intensiv spänning även här, och det är riktigt svårt att slita sig från hans otäcka mordfall och mysterier.

Kort sagt, my man Dennis är en klurig jävel med en viktig agenda. Läs honom, älska honom!

Böckerna i Kenzie/Gennaro-serien är översatta i oordning (surprise!), så här ser det ut egentligen:
1. A Drink Before The War (En drink före kriget - kommer i höst i svensk pocket)
2. Darkness, Take My Hand (Mörker, ta min hand - kommer översatt i höst)
3. Sacred (finns inte översatt)
4. Gone, Baby, Gone (Gone, baby, gone - finns i svensk pocket)
5. Prayers For Rain (Svart nåd - finns i svensk pocket)

3 kommentarer:

  1. Oh yes, vi älskar Lehane. Och John Fowles.

    SvaraRadera
  2. Har en Lehane-bok som ligger och väntar på att bli läst. Det var författaren och min förra lärare Magnus Carlbring som rekommenderade den. Och nu du. Ska plocka upp den alldeles snart.

    SvaraRadera
  3. Förresten måste jag hetsa en läsintresserad som du till att kika på Kort Prosa där jag lägger upp en del skönlitterär text. Läs om du har lust.

    SvaraRadera