tisdag, september 26, 2006

Kall hud av Albert Sánchez Piñol

En man flyr sitt förflutna och tar jobb som väderobservatör på en pytteö bortom alla kända farleder. Väl där hittar han en del märkliga byggnadskonstruktioner och spår, men upptäcker att den man han ska lösa av tycks ha försvunnit från öns yta.

Däremot finner han att den lilla ön har en fyr, som i sin tur bebos av en skogstokig fyrvaktare. Det är inte mycket som stämmer här, men vår käre väderobservatör bestämmer sig trots (eller tack vare?) detta för att stanna, och skickar snabbt iväg den orolige kaptenen och hans skepp som tagit honom dit.

Vad händer egenligen på ön? Jo, den ligger under ständig nattlig ockupation av blodtörstiga varelser från havet! Natt efter natt utkämpar öns invånare samma dramatiska men resultatlösa strider, men till vilken nytta?

De två männen och öns tredje boende utvecklar en märklig gemenskap, där de alla drar åt olika håll, men likväl inte har nåt annat val än att leva tillsammans. Och nu nånstans händer det nåt i texten, och romanen förvandlas från skräck till en existentiell historia om kärlek och våld. Fina grejor!

Kall hud är fantastiskt välskriven (ära översättaren: Jens Nordenhök), filosofisk och spännande. Läs om du vill bli överraskad!

5 kommentarer:

 1. Mums. Jag BORDE ju ha tid att sluka den ganska snabbt, den är ju inte så maffig i sidantal i varje fall...

  SvaraRadera
 2. Åh, jag vill läsa den här boken nu!

  SvaraRadera
 3. Hmm, låter lite som LOST tycker jag, men spännande....=)

  SvaraRadera
 4. Hej. jag tänkte tipsa dig om en bok som jag läste för ett litet tag sedan, Audrey Niffeneggers The Time Traveler's Wife. Jag vet inte om du läst den, men jag rekomenderar den starkt. Den berör, djupt.

  SvaraRadera
 5. klagan - åh, tack för tipset! har funderat på att läsa den länge, men nu är det dags.

  hieronymus - du klämmer den på en halv natt!

  SvaraRadera