lördag, oktober 07, 2006

Vem vinner?

Jorå, det blir ett Nobelpris i litteratur i år också! Och vem som får det tillkännages på ... torsdag!

Den utvalde? Den 8 oktober förra året var jag toksäker på min sak, och resonerade så här:

1. Kön. Enkelt. En kvinna förärades priset förra året (2004), vilket gör kvoten mer än fylld. Kvinnor skriver helt enkelt inte nobelvinnande litteratur, det är bara att titta på statistiken - tio kvinnor hittills.

2. Land. Här är ju spridningen viktig. Europa har ju alltid varit galet överrepresenterat, och har under de senaste 10 åren kammat in vinsten sju och en halv gång. (Naipaul föddes ju i Trinidad men lever i Storbritannien, därav halvtalet.) Alltså kan det helt enkelt inte bli en europeisk pristagare i år, det vore för pinsamt. Även USA har fått sin del av kakan, så i år är det nog dags för en författare från ett "svårt" och intressant land.

3. Tema. Ett vackert/provokativt/innovativt/intressant språk är inte tillräckligt, det ska givetvis användas till att skildra något angeläget.

Min gissning? En man. Från Israel. Som skildrar Israel/Palestinakonflikten och dess påverkan på det vardagliga livet. Han heter Amos Oz.

Den som väntar på något gott väntar alltid för länge.


Ehum. Och det sista var väl det sannaste. I år ... tror jag att det är kört för dearest mister Oz, han har hunnit bli för känd. Och hur gärna jag än skulle se Oates skaka tass med kungen, så, nej, jag tror inte att det kommer att hända. Allt jag säger är: överraska mig!

Vem tror ni på?

1 kommentar:

  1. Doris Lessing! Nej, det tror jag inte. Men hon är ju ursprungligen från Persien och har bott i Rhodesia, det borde kvalificera henne! :) Jag tror som du på någon utomeuropé, gärna med lite "svåra" samhällsbeskrivningar.

    SvaraRadera