måndag, november 13, 2006

Promise me av Harlan Coben

Harlan Coben har skrivit ett helt gäng ruggiga sträckläsarthrillers, till exempel Berätta inte för någon, Borta för alltid och Ett enda ögonblick.

Vad de alla har gemensamt är 1. att de är helt omöjliga att släppa, och 2. att de handlar om till synes vanliga människor vars liv plötsligt vänds upp och ner. Ingenting är nånsin som man trodde i hans böcker, och som läsare får man hjärnan runttumlad några varv innan man överraskas med upplösningen. Underbart!

Promise me är minst lika konspiratorisk som hans andra böcker, och berättelsen är tät, mörk och full av hemligheter. Huvudpersonen Myron är en misslyckad basebollspelare med ett skumt förflutet, som i ett sentimentalt rus råkar lova sin barndomskompis dotter att hon alltid kan ringa honom om hon inte kan ta sig hem på natten.

En natt ringer hon och säger att hon har varit på en fest och behöver ta sig till sin kompis. Myron skjutsar henne till ett mystiskt hus, hon kliver ur bilen och in på gården och sen ... ja, sen är hon försvunnen. Naturligtvis blir både Myron och hans eventuella avsikter misstänktliggjorda och utredda, samtidigt som han själv tar upp jakten på sanningen. Och det är han såklart inte ensam om...

Galet spännande, klurig intrig, och ännu en Coben-deckare att gilla starkt!

4 kommentarer:

 1. Hmm, detta handlar om de böcker han skrev innan "han slog igenom" i Sverige, va? Är det dessa som nystartade Kriminalförlaget ger ut?

  SvaraRadera
 2. Just den här är ny, men den är mycket riktigt en uppföljare på hans tidigare böcker (de innan genombrottet) med samma hjälte.

  SvaraRadera
 3. Höll i boken igår inför min kommande resa, men insåg tyvärr att jag har för mkt annat att läsa. Men vem vet, jag kanske plockar upp den amerikanska upplagan när jag ändå är där...

  SvaraRadera
 4. läste precis ut den.. så otroligt bra!!! Kunde inte släppa den förrän jag läst alla 454 sidor :P

  Vilken av hans böcker bör jag läsa härnäst? några förslag??

  SvaraRadera