måndag, september 24, 2007

Språktidningen

Språktidningen är enligt egen utsago "tidningen som bevakar och bejakar språket". Eh, vi glömmer det.

Språktidningen är en ny tidskrift för alla språknördar där ute. Första numret handlar om allt från Astrid Lindgrens nyord och Bengt Ohlssons skrivande till hur högskoleprovets orddel arbetas fram och hur andraspråket påverkar inlärningen av tredjespråket. Över tre hela uppslag svarar Språkrådet på frågor av typen "vad kallas en manlig sjöjungfru?" och "vad är det för skillnad på unicitet och unikhet?". Superbra!

Har vi månne Fredrik Lindström att tacka för att det äntligen finns en rolig, intressant och populärvetenskaplig tidskrift om nåt så smalt och kul som ord och språk? Antagligen. Tack Fredrik! Och tack fina redaktionen för snygg form, långa artiklar blandade, härliga plocksidor och, så klart, intressanta ämnen. Fortsätt så här!

9 kommentarer:

 1. Visst är den kanon! Jag köpte första numret och har nu beställt en prenumeration på andra, tredje och fjärde! Hurra! =)

  SvaraRadera
 2. japp, jag är också prenumerant nu! (för inga pengar alls, en hundring för tre nummer, och då får man bonusbok plus ne.se i tre månader!)

  SvaraRadera
 3. jag gick på det, utan att ens kollat i första numret, så nu har jag också beställt en prenumeration...

  SvaraRadera
 4. Åh, jag vill också läsa den här tidningen... Mailade deras prenumerationstjänst förra veckan angående kostnader vid utlandsprenumeration, väntar fortfarande på svar.

  SvaraRadera
 5. Vad heter en manlig sjöjungfru då?
  Jag blir så nyfiken!

  SvaraRadera
 6. ika -- på deras sida stod det 65:- + porto, så det beror på varthän den ska

  SvaraRadera
 7. Kristin - jag citerar Språkrådets Rickard Domeij:

  "Det bästa förslag jag hittat är havsman (jfr havsfru som är ett annat ord för sjöjungfru). I mer skämtsamma samanhang kan man tänka sig sjösven eller havssven."

  SvaraRadera
 8. Hahah, jag hade precis en dröm om 3 "havsmän" och när jag skulle förklara min dröm för min kompis blev det "mer-män", perfekt Emelie-svengelska på högnivå.
  Men nu är ju allt nästan utrett juh! (Gotta love Google)
  ..Blir lite sugen på den däringa tidningen.. Min svenska är ju så taskig att jag kanske skulle behöva piffa upp språket lite.. :P
  Heep.

  SvaraRadera