tisdag, december 09, 2008

För ganska exakt ett år sedan snöade jag för första gången in på Stephenie Meyers vampyrböcker. Då slukade jag Om jag kunde drömma (Twilight) och När jag hör din röst (New Moon) och kunde inte sluta prata om hur genialiskt det var att skriva ungdomsböcker om första kärleken och vampyrer.

Det tycker jag fortfarande, att ungdomar har lika stor rätt till förströelseläsning som vuxna, alltså. (Att Stephenie Meyer är mormon och har en rätt tydlig avhållsamhetsagenda är ju en annan sida av det här myntet...)

Häromveckan såg jag äntligen filmatiseringen av Twilight. Den var fantastisk! Den var två timmar Harry Potter möter Gilmore Girls och tar en kaffe med Buffy. Snygg som tusan, rolig, småspännande och helt galet orealistiskt underbart tonårsromantisk. Ah! Jag drabbades av vampyrfebern igen.

Nu ligger tredje delen - Ljudet av ditt hjärta/Eclipse - i min läshög. Det blir De tjocka böckernas jul i år, tror jag. På listan: Dennis Lehanes Ett land i gryningen (762 sidor), PO Enquists Ett annat liv (534) och Eclipse (628). Visst låter det som en riktigt god jul?

4 kommentarer:

 1. Har inga andra vampyrerfarnheter än Anne Rices böcker om Lestat och de andra, men de slukade jag i unga år. Har förtsått att Twilight-böckerna ahr en trogen (och stor väl?) skara fans och börjar bli riktigt nyfiken på dem ...Inte minst eftersom jag har som regel att alltid läsa boken innan jag ser filmen;)

  SvaraRadera
 2. Tala om vad du tyckte om trean sedan, lova! Det är nämligen den enda av böckerna i serien jag läst och jag köpte det inte alls så där rakt av som jag hade väntat mig...

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Jag har hört mycket gott om Twilight-serien av mina elever och har därför köpt de två första böckerna till min lillasyrra i julklapp. Hur tycker du att översättningen är, bör de läsas på orginalspråk?

  Jag hoppas faktiskt hoppats på att böckerna kommer tidigt så att jag själv kan läsa dem innan de ska slås in...

  /Frida
  http://fridasforfattardrommar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. Catrin - boken är så klart bättre än filmen :), och jag lovar att det tar uuungefär lika lång tid att läsa ettan som att se filmen. Det är slukarvarning ...

  Lisa - jag älskade trean (så klart)! Nu vågar jag liksom inte riktigt börja på fyran, för sen är det ju ... slut. Snyft! Men lite oturligt att du började i slutet av mitten av serien. Tycker du ska ge ettan en chans, du kan låna den av mig! (Om några månader kanske, för nu börjar det väl dra ihop sig?)

  Frida - jag har läst ettan på svenska och tvåan och trean på engelska. Tycker att översättningen är helt okej, kanske inget mästerverk, men tycker heller inte att det är superviktigt när min läsning är storydriven. Hann du läsa innan jul?

  SvaraRadera