måndag, juni 11, 2007

Fjärilen från Tibet av CJ Håkansson

Det här är den äckligaste skiten jag läst sen American Psycho. Eller förresten, jag tar tillbaka, jag trodde att American Psycho var så långt man kunde gå, men den är ingenting i jämförelse. Fjärilen från Tibet är sida upp och sida ner av lemlästningar, tarmar, fåglar, mörker och primalskräck - och jag älskar det.

Ibland måste jag ta pauser för att inte kräkas, men jag slår tappert upp boken igen och fortsätter att sluka beskrivningarna av kroppar som växelvis stympas och imploderar, människor som jagar och jagas, grannar som muteras, brandmän som sprutar eld och döda rådjur och bebisar som placeras i mystiska formationer. Om det finns ett helvete, är det så här det ser ut?

Sinnessjukt skickligt berättat, galet tempo och fina samtidsscener, allt i ett. Ibland tänker jag på John Ajvide Lindqvist, ibland på Stephen King, men mest av allt på filmer jag aldrig fixat att se. Och hela tiden känner jag en söt lukt av äpplen. Den får mig att må illa. Jag kommer nog aldrig att kunna se på äpplen på samma sätt igen.

5 kommentarer:

 1. Hm..., vet inte om jag blir avtänd eller taggad av vad du skrev. Är det någon sorts seriemördardeckare eller är det skräck? Eller är det typ Nikanor Teratologen, som jag visserligen inte läst men förstår tillhör äckellitteraturen.

  En brist i min utbildning är att jag aldrig läst American Psycho (eller sett filmen), men det var så mycket debatt om den när den kom så jag tyckte aldrig jag behövde.

  Är väl lite skeptisk till sådant som bara är till för att äckla. Å andra sidan gillar jag James Ellroy som är hyfsat äcklig han också.

  Så, är det äckel med någon "mening" eller bara för sin egen skull? M a o ska jag läsa, eller inte? (Blir ju trots allt lite intresserad, gore kittlar ju alltid lite.)

  SvaraRadera
 2. Det är skräck och äckel och satans meningsfullt. (Inklusive kittel.) Alltså inget rent effektsökeri, utan en bra historia där bland kroppsdelarna.

  SvaraRadera
 3. Du lät övertygande. Den måste jag skaffa. .-)

  SvaraRadera
 4. Den här måste jag läsa. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 5. En förbannat bra bok som förtjänar att läsas!

  SvaraRadera