tisdag, augusti 07, 2007

Om skönhet av Zadie Smith

Åh, Zadie, äntligen fattar jag grejen! Jag tillhör dem som började läsa Vita tänder några gånger, bara för att gå vilse bland alla förbannade människor i den "mustiga" och "myllrande" romanen och ge upp. Suck. Den har sen dess varit en sån bok som jag verkligen har velat ha läst och gillat, lite av en jobbig lucka i allmänbildningen. Så många människor med bra boksmak tycker ju om den, så varför inte jag?

Autografjägaren kom och gick och jag brydde mig inte nämnvärt. Sen kom Om skönhet, och damn vad alla älskade den och pratade om den. Jag läste baksidan - akademiska familjer, rivalitet, kärleksaffärer, Rembrandt - och tänkte, vad tusan! Sen har den legat i olästhyllan rätt länge och värmt sin plats, tills, en vacker söndagmorgon för några veckor sen, tiden bara var inne.

Shit, plötsligt är jag en Zadie-läsare! Och jag gillar det. Om skönhet handlar om konst, skönhet, klass, moral och allt det andra. Hur tar man sig fram genom livet - med teoritextmassor eller den där magkänslan? Om skönhet = en tjock myspysroman i akademisk miljö om de, hum, stora frågorna. Det kan faktiskt inte bli bättre.

6 kommentarer:

 1. Hej!

  Du har motiverat mig - inledningen om Smith kunde jag lika gärna skrivit själv, exakt så har jag känt och förhållit mig till hennes böcker...

  NÄsta pocketraid hamnar hon i korgen!:)

  SvaraRadera
 2. Det låter lockande. Jag läste Vita tänder och tyckte den var bra men kanske inte fantastisk. Det är väl anledningen till att jag inte kastat mej över nya Zadie Smith-böcker. Men nu blev jag nyfiken igen. Tack!

  SvaraRadera
 3. åh, jag vill pocketraida. nu! nån som tycker nåt om autografjägaren?

  SvaraRadera
 4. Det märkliga med Vita tänder var att jag gillade den ena storyn mkt men hatade den om gubben ännu mer, vilket gjorde att jag slutade läsa hela boken. Men nu känner jag mig också lockad att testa igen!

  SvaraRadera
 5. Jag blir också nyfiken på den boken, vet inte varför jag inte läst någon bok av henne, jag tror att det har handlat om så banala saker som att titeln inte lockar, eller att utsidan inte lockar. Nu är det en av böckerna även jag kommer kika efter nästa gång jag är i en pocketaffär :)

  SvaraRadera
 6. Jag blev också Zadie-diggare med On Beauty. Otroligt bra roman - hoppas hennes formtopp håller i sig. Gillade särskilt anspelningarna till Howard's End.

  SvaraRadera