onsdag, december 06, 2006

Boktips till Hannah och alla andra lässugna

Hannah skrev en kommentar och efterlyste boktips. Just nu finns det otroligt mycket romaner om graviditeter, familjer och äkta män, och jag är tydligen inte den enda som saknar tiden när chick lit handlade om vännerna, nerverna och jakten på Mr Right. Nu har alla hjältinnor visst redan träffat honom och hunnit bli på smällen och/eller med bonusbarn och allehanda äktenskapliga problem. Inte så kul tycker varken jag eller Hannah. Men vad finns det egentligen att läsa om man inte är så intresserad av småbarnskriser?

En av mina favoritförfattare är norrmannen Erlend Loe, som skriver fantastiskt roliga romaner om människor som 25-årskrisar. Läs Expedition L som handlar om en ung man som samlar ihop ett gäng andra udda unga män och ger sig ut på en expedition för att skriva om världshistorien. Underbar!

Kärlek@första.träffen är en gammal chick lit-goding, med alla de klassiska ingredienserna. Andra gamla favoriter är Anna Maxted och förstås Marian Keyes. Sen så har vi ju Sophie Kinsella. En shopaholics bekännelser är den enda som kommit i svensk pocket, men det finns massor av henne på (väldigt lättläst) engelska - dels en hel serie om Shopaholic-tjejen, dels jätteroliga Undomestic Goddess som är fristående. (Och ja, man kan kan ju hoppa över hennes senaste i serien, då den har det oroväckande namnet Shopaholic and Baby...)

Och vill du ha lättlästa romaner som verkligen berör, då är James Frey mannen för dig. Debuten Tusen små bitar är stark och spännande läsning om huvudpersonen James tid på ett behandlingshem och hur han pusslar ihop sitt tidigare liv samtidigt som han lär känna hemmets rätt märkliga intagna. Frey skriver enkelt och poetiskt på samma gång, och berättar så fascinerande historier att det är svårt att inte dras med. Det finns en uppföljare också, Min vän Leonard, som är minst lika gripande.

Hoppas du hittade nånting här som du gillar, Hannah. Och ni andra, tipsa på i kommentarerna!

5 kommentarer:

 1. "Röda vita rosen" av Mariette Glodeck. Den är SÅ BRA! Handlar om ett gäng kompisar som nu är kring 25 och som åker ut till skärgården för att fira midsommar. De har känt varandra länge och det finns en hel del konflikter att reda ut. Mycket bra flyt, bra från den åldern, kärlek, vänskap! Klar rekommendation. Inga trettioårskriser så långt ögat når i den.
  Har recenserat den på bokhoran.

  SvaraRadera
 2. Här var många goda tips! Ska absolut kollas upp! =) Tack så mycket!

  SvaraRadera
 3. Personligen tycker jag att James Frey ska läsas på engelska då hans sätt att skriva är åttio procent av boken, annars är Anna Gavalda - Tillsammans är man mindre ensam ett måste!

  SvaraRadera
 4. Ja! Vilken underbar blogg jag hittat här med boktips för mörka vinterkvällar :) Jag återkommer garanterat och tipsar gärna om en den skrämmande verklighetsbaserade boken "den tusende gången" av Ulrika Olson och Anna Lytzy (osäker på stavningen där då jag har den utlånad). En bok man inte förstår kan vara sann...

  SvaraRadera
 5. TUSEN TACK! du har räddat min långa resväg till jobbet. stort tack!!

  SvaraRadera