söndag, mars 18, 2007

Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson

Nu vill jag sjunga dig milda sånger var en av förra årets mest omtalade böcker, och nu har den äntligen kommit i pocket!

Linda Olsson är, som namnet avslöjar, svenska, men bor på Nya Zeeland. Det var också där, på andra sidan jorden, som hon skrev den här otroligt svensklandsbygdsromantiska romanen, på engelska dessutom.

Jag och en vän pratade om det här för några veckor sen, det här välmenande rådet att man ska skriva om det man känner till, och hur det ofta leder till att man skriver om sig själv, för att man såklart tror att det är det ämne man känner bäst, när det i själva verket lika gärna kan vara en genre man känner till bäst av allt, eller ett land då, som i Linda Olssons fall.

I alla fall, Linda Olsson satt i ett annat hörn av världen och insåg nog att hon saknade Sverige lite, och kanske allra mest landsbygden med röda stugor, ängar, sjöar och dimmiga mornar. Och då skrev hon en fantastisk roman om två kvinnors möte.

Veronika är på rymmen från den största sorgen, medan Astrid har ägnat ett helt liv åt att stuva undan sina hemskheter. Det är alltså två ovanligt tillstängda kvinnor som råkar bli grannar strax utanför en liten by i Dalarna. Motvilligt nyfiket lär de sakta känna varandra.

Det är superfint och poetiskt och sorgligt, och handlar framför allt om längtan. Romanen balanserar ständigt på gränsen till att bli för mycket, för mycket poesi, för mycket sorg, för konstlade samtal, men det funkar! Jag läste som besatt och fällde en och annan tår, det här är en sån där riktigt fin bok om livet, ni vet.

3 kommentarer:

 1. Jag läser den just nu och är fullständigt förälskad i både språket och berättelsen. Lustigt nog sträckläser jag inte alls, vilket jag alltid brukar göra. Jag suger på karamellen för att få den att räcka länge. Det är ovanligt när det gäller mig.

  SvaraRadera
 2. Läste ut den i helgen, och är fortfarande helt tagen av den. En så fin bok! Älskar språket och personbeskrivningarna av Astrid och Veronika. Och för en gångs skull tänker jag: "kanske skulle ta och läsa den en gåmg till direkt". Mer sånna här böcker åt folket! PS. Har du något boktips till en som älskade denna bok? =)

  SvaraRadera
 3. Jag läser den nu
  Den e fantastisk o jag blir ledsen av berättelse.
  Jag rekommerndera till alla folk som älskar att läsa böcker som jag gör.

  SvaraRadera