tisdag, mars 13, 2007

Snygga pärmar, okänt innehåll

Världens mest sålda men minst lästa bok, vilken kan det vara? Vilka böcker är vi helt enkelt bättre på att köpa än att läsa? Så här ser några brittiska littvetares topplista ut, tillsammans med den högst osminkade sanningen om min bokhylla:

1. Vernon God Little av DBC Pierre. (Äger? Tror det. / Läst? Nej.)
2. Harry Potter och den flammande bägaren av J.K. Rowling. (Ja! / Såklart!)
3. Odysseus av James Joyce. (Ja... / Nej...)
4. Kapten Corellis mandolin av Louis De Bernieres. (Nej. / Nope.)
5. Cloud Atlas av David Mitchell. (Nej, men äger och har läst en annan Mitchell, gills det? / Ska!)
6. Satansverserna av Salman Rushdie. (Nej. / Inte den heller.)
7. Alkemisten av Paulo Coelho. (Har ägt och sedemera rensat bort. / Japp, besviket.)
8. Krig och fred av Leo Tolstoj. (Nej. / Nej.)
9. De små tingens Gud av Arundhati Roy. (Nej. / Nej.)
10. Brott och straff av Fjodor Dostojevskij. (Nej. / Inga kommentarer.)

Slutsats: Skam! Nu är det här visserligen 1. en brittisk lista och 2. ett konstigt urval och 3. synnerligen välbekanta titlar för mig, men ändå... Jag borde kanske bli lite bättre på att köpa reaklassikerupplagor? Då skulle jag åtminstone äga ett gäng av ovanstående, men det är ju högst otroligt att jag bara därför skulle läsa dem. (Jag är ju en textmissbrukare av stora mått mätt som alltid har mängder av böcker nominerade till att bli Nästa Bok Karin Läser, men samtidigt är väldigt känslostyrd när det gäller själva valet. Grå morgon = rosa chick lit, inspirerat sinnelag = den stora romanen, rastlöshet = seriemördargrej. Ungefär så.)

Vilka skulle vara med på en svensk lista? Fogelström? Strindberg? Ryssarna? Den amerikanska flickan? Bibeln? (Köper man Bibeln?)

6 kommentarer:

  1. Jag har köpt en Bibel, faktiskt. Ville ha senaste översättningen, och konfirmerades några år för tidigt för att få den redan då. (Dessutom har jag t.o.m. läst den!) jag tror för övrigt starkt på Strindberg som kandidat till motsvarande svensk lista. Tror också på Lagerlöf, Gösta Berlings saga figurerar rätt ofta i reaupplagor. Hur är det med samlingsverk av kända svenska poeter? Själv har jag mestadels olästa samlade dikter av Karin boye, Nils Ferlin, Bo Setterlind och werner Aspenström i hyllorna.

    SvaraRadera
  2. Jag är också beredd att lägga min röst på de halvgamla svenska poeterna. Södergran och kanske även Bruno K. Öijer?

    Annars är ju Joyce verkligen en klassiker i dessa köpta, men inte läsa-sammanhang. Lite förvånande tycker jag är att Virigina Woolf inte finns med. Hon spelar ju nästan i samma liga som Joyce, så att säga.

    SvaraRadera
  3. Poeterna ja, där är ni absolut nånting på spåren!

    Jag skulle nog också sätta en peng på kokböcker som en annan "ofta köpt sällan läst"-genre.

    SvaraRadera
  4. Hej Karin! Kul att läsa din blogg. HOppas ni hade kul på Debaser Medis efter att jag gått.
    Jag tror inte på boksamlingar, alla böcker man samlar i bokhyllan ger ångest om man inte börjar läsa dem på en gång. Det bästa är att köpa en alldeles ny pocket och direkt kasta sig in i den. Men när det gäller "snabba cash" funkade det trots att jag köpte den samtidigt som "tillsammans är man mindre ensam" och läste den som nummer två. Men det var kanske för att jag inte förväntade mig att jag skulle tycka den var bra..

    SvaraRadera
  5. Läs min blogg oxå på www.martinanyhlin.blogg.se

    SvaraRadera
  6. Martina - kul att träffas i fredags, kul att se dig här! Vilken fantastisk grej det var, jag har fortfarande Nina P:s bitterljuva stämma i mitt huvud.

    Jag gillar samlingar. Jag älskar att äga, haha. Närå, men jag tycker om att ha kvar de allra bästa böckerna, så att jag kan gå och pilla på dem och slå upp sidor på måfå ibland. Men det bästa som finns är ju faktiskt att kasta sig in i en helt ny bok, utan förväntningar.

    SvaraRadera