torsdag, juli 26, 2007

På vinst och förlust av David Nicholls

Småstadstönten Brian tror att livet ska börja på riktigt när han börjar på universitet (känns det igen?). Nu ska han äntligen bli en sån smart arty snubbe som diskuterar konstiga saker hela nätterna och landar intellektuell brud efter brud.

Tyvärr är han ju fortfarande samma gamla komplexfyllda kille med en tendens att bli alldeles för full och säga sinnessjuka saker till fel personer, bara i en ny, svårare miljö än förut. Och inte blir det bättre av att han ljuger (såklart!) om sina intressen i sin studentrumsansökan, och därför tvingas bo med två dryga överklassiga sportkillar som hatar honom.

Alltså, det är rätt stora doser pinsamhetshumor i den här boken (neeej, gå inte dit, neeej, säg inte det, neeej, gör inte det!), men det balanseras av en varm och rätt snyftig parallellhistoria om Brians familj och uppväxt.

Och som den berömda pricken över i:et utspelar sig På vinst och förlust på 80-talet, mot en fond av Kate Bush, hårgelé och hängslen, så visst, jag älskart. Nämnde jag att Nicholls är en av manusförfattarna till uuunderbara Kalla fötter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar