tisdag, juli 10, 2007

Vi som aldrig sa hora av Ronnie Sandahl

Alltså, jag har tänkt och tänkt på det här. På hur lätthånad titel den har, hur typiskt det är att kompisen V aldrig får chansen att läsa den eftersom alla hans tjejkompisar (mig inklusive) kidnappar den (läs parallell), på hur mycket jag tycker om den trots att jag egentligen inte vill.

Här problemet: jag vill avsky den här boken, jag vill tycka att den är gubbig och har en skev kvinnobild, läs: ser kvinnan som Kvinnan. Men ändå så gillar jag den. Jag stör ihjäl mig på Hannes idealiserande av ljuva Wilma - som i verkligheten bara är en förvirrad two-timing bitch - samtidigt känner jag igen mig alltför väl i hans sjuka lilla hjärna. Kärlek = blunda för svagheterna, eller hur?

Sandahl må ha velat skriva en bok om modern förvirrad manlighet, men resultatet blev likväl en historia om modern mänsklig förvirring. Vad gör man av sig själv i en värld där ingenting är på riktigt? Jag måste kapitulera - jag älskar det här! (När blir det film?)

3 kommentarer:

 1. Skulle också gärna se den här boken som film. Tyckte jättemycket om boken och med rätt skådespelare tror jag den skulle kunna bli riktigt bra på bio.
  / Sara

  SvaraRadera
 2. Läste nyss "Vi som aldrig sa hora". Det var länge sen jag läste något så träffsäkert. Sandahl naglar på pricken det vakuum vi killar hamnar i. Vi som lyssnar på feministerna och försöker behandla tjejer med respekt och jämlikhet. Eftår står vi där, bedragna och grundlurade. Skillnaden är att de flesta killarna, tvärtemot novellens Hannes, fattar det här.

  Vad det aldrig pratas om; Att tjejer behandlas som skit, att de kallas för luder och hora i skolan och på ungdomsgårdar är att det är tjejerna själva som reproducerar detta med sitt eget beteende.

  Så länge den absoluta majoriteten av tjejer väljer killar som är svin, så kommer en stor portion av alla killar att vara svin.

  Och vi andra, vi som aldrig sa hora, vi kommer att stå vid sidan av, förnedrade och med krossade hjärtan.

  SvaraRadera
 3. Alvin-> Du har 100% rätt. Jag är också en av de killar som inte fattade att man skulle vara ett svin för att få de snyggaste och häftigaste tjejerna. De sa ju att de villa ha snälla killar med humor... *ASG* Grymmaste blåsningen man gått på hittills. Önskar bara att jag upptäckt detta under tonåren.

  SvaraRadera