torsdag, augusti 30, 2007

Gratis fantomer

Nu har jag just beställt ett stycke helt och hållet gratis bok från Adlibris:

I Frankrike försöker hjälten i Fantomerna, bitter och rotlös, få perspektiv på sina minnen av de två människor som dominerat hans uppväxt i 60-talets Stockholm: Sandi, överklasstjejen som alla grabbar föll för, Den Universella Måttenheten för Kvinnan - och Fadern, mannen som gett honom allt men lämnat honom full av tacksamhet och skuld.

Dessa två fantombilder förföljer honom genom åren genom en värld fylld av rockmusik, serietidningar och ångest. Att ursinnigt hamra ner storyn om dem är enda sättet att göra sig kvitt sin kärlek och sitt hat.


Pluspoäng för rock, serier och ursinnigt nerhamrande. En viss tveksamhet inför Kvinnan. Oh well, värt en chans!

onsdag, augusti 29, 2007

Expressen goes klassiker

Expressen klassikerkampanjar och erbjuder bilageköp av bokklassiker (typ som filmerna i somras ni vet).

Först jublar jag, för jag förutsätter att det kommer att vara pockets till superbillig penning (19?). Sen surar jag när jag inser att det är inbundet (59!), men vänder ännu ett varv är jag läser "Ryggarna bildar – om de står i rätt ordning i bokhyllan – porträtten av åtta av författarna".

Liiite svag är jag ju för serietänk och folkbildning. Och när jag klickat mig genom alla 30 titlarna är jag helt säker på att det här är en fantastisk idé. Det blir Lagerlöf och Steinbeck och Woolf och Sagan och Kafka och Waugh och Boye och Hemingway och Camus och Duras och satan, nu vill jag verkligen ha hela boxen!

(Via p. och bokhora, tack guys!)

torsdag, augusti 23, 2007

Reatips

Passa på ni som inte har läst Bitterfittan (årets viktigaste bok!) än - den finns för 99 pix på Adlibris rea!

måndag, augusti 20, 2007

Om annan skönhet

Två 5-kronorsfynd från världsrekordlånga bokbordet igår. Galet många fina böcker, jag kände som vanligt ett starkt behov av att bo med särskilt bokrum. Helst vill jag nog bo i rummet bakom en boklåda tror jag, tänk att tassa upp sömnlös på natten och rumstera om bland tusentals böcker!

Här: Couplands Microslavar, om tidiga 90-talets it-kids. Redan samtidshistoria. Sjöwall/Wahlöös Polis, polis, potatismos! i skön 70-talsskrud. Underbara omslag!

fredag, augusti 10, 2007

Livsvisdom till frukostkaffet

Jan Arnald recenserar Daniel Sjölins Världens sista roman och konstaterar att "inget är så lätt som att lämna ut sig när man ljuger till 94 procent".

. . .

Uppdat: Rubriken till recensionen var Ett mord på romanen. Vi kör en temadag: Författare åtalad för romanmord. Hehe.

tisdag, augusti 07, 2007

Om skönhet av Zadie Smith

Åh, Zadie, äntligen fattar jag grejen! Jag tillhör dem som började läsa Vita tänder några gånger, bara för att gå vilse bland alla förbannade människor i den "mustiga" och "myllrande" romanen och ge upp. Suck. Den har sen dess varit en sån bok som jag verkligen har velat ha läst och gillat, lite av en jobbig lucka i allmänbildningen. Så många människor med bra boksmak tycker ju om den, så varför inte jag?

Autografjägaren kom och gick och jag brydde mig inte nämnvärt. Sen kom Om skönhet, och damn vad alla älskade den och pratade om den. Jag läste baksidan - akademiska familjer, rivalitet, kärleksaffärer, Rembrandt - och tänkte, vad tusan! Sen har den legat i olästhyllan rätt länge och värmt sin plats, tills, en vacker söndagmorgon för några veckor sen, tiden bara var inne.

Shit, plötsligt är jag en Zadie-läsare! Och jag gillar det. Om skönhet handlar om konst, skönhet, klass, moral och allt det andra. Hur tar man sig fram genom livet - med teoritextmassor eller den där magkänslan? Om skönhet = en tjock myspysroman i akademisk miljö om de, hum, stora frågorna. Det kan faktiskt inte bli bättre.

söndag, augusti 05, 2007

Sen tar vi Berlin av Moa-Lina Croall

Det kan nog vara så att Lou tänker alldeles för mycket. Och att hon alltid har gjort det. Hon tänker så mycket på vad hon säger och inte säger att hon avskyr fikor och helst av allt dricker öl när det ska umgås.

Samtidigt känner hon sig lite trängd av ölkulturen i Malmö där hon bor, det blir alldeles för mycket ölhäng och alldeles för lite reptid. Lou lackar ur och låter rastlösheten leda henne - hon säger upp sig från Posten, packar ihop sina prylar och åker och hämtar bästisen Julia på folkhögskolan. De drar till Berlin!

Lou och Julia tar Berlin med allt vad det innebär - kvinnohus, folkkök, aktivister och pundare - och sen hittar de båda den där kärleken också. Om de vågar, vill säga. Så fint, så fantastiskt, så naket, så jävla bra!