tisdag, maj 01, 2007

Bitterfittan av Maria Sveland

Sara är på god väg att bli en 30-årig bitterfitta, så hon bestämmer sig för att ta en paus från det vardagsliv som gjort henne gammal i förtid. Hon drar på charter en vecka, inte för att dricka drinkar och flirta med engelsmän, utan helt enkelt för att hon inte kommer på något annat sätt att kunna umgås med sig själv på.

Hennes enda sällskap under veckan blir Erica Jong, i form av Rädd att flyga, frigörelseklassikern om det knapplösa knullet ni vet. Sara konstaterar dock snabbt att hennes våtaste dröm inte handlar om nåt skuldfritt ligg, den handlar om en jämställd relation med mannen hon älskar och fadern till hennes barn. Och en god natts sömn.

Maria Sveland gör det här sååå bra, hon skriver en galet engagerande roman om en kvinnas liv, samtidigt som hon väver in fakta om samhällsstrukturer och jämställdhetsbrist så elegant att man inte ens märker det förrän efteråt.

Varför blir kvinnor bittra och män bekväma? Varför behandlar sjukvården blivande mammor och blivande pappor olika? Varför passar kvinnor upp på sina män som de vore bebisar? Varför accepterar männen det? Varför varför varför?

Bitterfittan är en arg jävla roman om livet i "världens mest jämställda land", så oroa er inte för att bli ledsna eller uppgivna av den, det blir man inte, man blir f-ö-r-b-a-n-n-a-d. Och det behövs.

8 kommentarer:

 1. Å så kan man läsa 1800-talets Bitterfittan - Pengar av Victoria Benedictsson. Skillnaden är bara att äktenskapet blev barnlöst och att kvinnorna hade mer självkontroll, på ont utan tvekan.

  SvaraRadera
 2. Precis ett sånt ämne som jag går igång på. Världen mest jämställda land, yeah right... Den där ska jag läsa, ser fram emot att sitta på tunnelbana och riktigt skylta med den.

  Trevlig blogg du har! :)

  SvaraRadera
 3. Men alltså, fatta att om vi är det mest jämställda landet (för det tror jag), fatta hur lååångt de andra har kvar då! Vi har ju kommit en bit på väg. Jag gillade bitterfittan, mkt tänkvärd. Carin Holmberg ett annat bra jämställdhetstips.

  SvaraRadera
 4. Kvinnors vrede av Harriet Lerner som låter nördig men som är bra för den som vill försöka bli stärkt i att förändra sitt förhållande. Har haft lite hjälp av den!

  SvaraRadera
 5. Åh, vilka fina tips ni kommer med!

  SvaraRadera
 6. Får faktiskt ta och läsa Svelands bok. Och kul blog!

  SvaraRadera
 7. Jag vill låna och läsa!

  SvaraRadera
 8. Ana - jag tar med den på tisdag!

  SvaraRadera