måndag, maj 22, 2006

Och årets Glasnyckel går till...

... Stieg Larsson!

Han var antinazist, journalist och chefredaktör på Expo. Kvällstid skrev han kriminalromaner, och han hann sätta ihop tre stycken innan han skickade in manus till förlag. Larsson blev antagen direkt, men gick dessvärre bort innan den första boken gavs ut. Nu tilldelas han postumt Glasnyckeln, ett prestigefyllt och nordiskt kriminalromanspris.

Jag läser just första delen, Män som hatar kvinnor, i den så kallade Millenium-trilogin, och är inte det minsta förvånad över priset och prisandet. Boken är spännande, intressant och mycket engagerande. Huvudspåret är ett 40 år gammalt mord som en fängelsedömd ekonomijournalist får i uppdrag att göra efterforskningar kring. Gåtan i sig är spännande, men sidospåren är minst lika intressanta.

Det är tydligt att Larsson hade en samhällskritisk agenda med boken, precis som förra årets pristagare Anders Roslund och Börge Hellström (Odjuret och Box 21, mer om dem någon annan gång!). Jag gillar Larssons samhällsengagemang, bokens karaktärer och handling, och kan redan säga att jag 200 sidor in i boken är utomordentligt imponerad. Hoppas hoppas att det håller hela vägen! (Fortsättning följer...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar