måndag, maj 15, 2006

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda

Åh, den här boken är mig så kär att jag inte vet var jag ska börja.

Utmärglade Camille ligger i sitt lilla vindsrum och fryser nästan ihjäl, när en ung men gammalmodig adelsman dyker upp och räddar henne. Hon flyttar in i hans enorma våning som han redan delar med en bitter Casanova till kock. Det enda de tre har gemensamt förutom adressen är att livet har misshandlat dem alla rätt hårt, något som har lett till att de har byggt höga försvarsmurar kring sig. När de tre konfronteras med varandras egenheter börjar det hända grejer där innanför skalen, och vi får stegvis veta mer om deras historier.

Anna Gavalda gjorde sig ett namn i Sverige för några år sedan med novellsamlingen Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans, men det här är hennes stora och breda genombrott. Ett mycket välförtjänt sådant.

Tillsammans är man mindre ensam har trollbundit mig med sin saga om hur tre främlingar möts och ger varandra mod att leva på riktigt. Språket är fantastiskt i sin enkelhet, och dialogerna känns ovanligt nog engagerande och trovärdiga. Den är melankolisk utan att vara sentimental, lättläst utan att vara banal och viktig utan att vara pretentiös. Jag tror det stavas U-N-D-E-R-B-A-R.

4 kommentarer:

 1. Åhh, vad sugen jag blir på att läsa den här boken! Jag ska köpa den nästa gång jag köper böcker, och det snarast! :)

  SvaraRadera
 2. Trots att jag älskade Jag skulle vilja... var det ngt m Tillsammans som tog emot - tror dock jag vågar språnget efter att ha läst detta!

  SvaraRadera
 3. Håller med om att "Tillsammans..." är en underbar bok - jag verkligen älskade den! Det jag tyckte mest om var att man trots de brokiga personerna i boken kunde identifiera sig med dem; man känner igen lite av ensamheten, längtan efter något mer och efter någon att dela vardagen med. Ja man måste bara läsa den! PS. Dock läste jag hennes senaste bok precis "jag älskade honom", bra, men inte i samma klass.

  SvaraRadera
 4. jaaaa! så fantastiskt vacker! påminner ganska mycket om amélie från montmartre.. o d bästa är att hon ska spela camille i filmen sen hehe ^-^* fast slutet var ingen höjdare... epilogen hade hon iaf kunnat skippa tycker jag :P men som sagt.. underbar bok som alla bode läsa!

  SvaraRadera