måndag, augusti 14, 2006

Goda nyheter 2005 (red. Annina Rabe)

Goda nyheter - Bra journalistik från svenska medier 2005 är en toppfin antologi som ges ut varje vår av Journalisten, Media i fokus och Atlas. I år var den både senare och tunnare än vanligt (snyft), men innehöll lyckligtvis lika intressant journalistik som tidigare år.

Det sköna med Goda nyheter är den alltid lyckade bredden. Visst har man redan läst en del, som DN-införda Maciej Zarembas Den polske rörmokaren och Elsa Hahnes Do you know what it's like to miss New Orleans, men eftersom texterna kommer från så vitt skilda håll som Lärarnas tidning, Café och Hälsingekuriren, så finns det en massa nytt att upptäcka.

Katia Wagner följer i Berny Pålssons fotspår en helg, kvinnan som blivit tonårsikon med självskärarbiografin Vingklippt ängel. Andreas Ekström frågar ut kändiskocksförfattaren Antony Bourdain i en galet rolig intervju, Ulf Roosvald undrar vad som egentligen hände med kollektivboendet Alternativbyn, Marie Branner skildrar familjen Rajakeros sista tid med cancersjuke tonåringen Sebbe. Och det bara fortsätter, boken innehåller totalt 22 spännande berättelser om Sverige idag.

Den här samlingen kan man inte sluta läsa. Känslorna pendlar från uppgivenhet till ilska, från glädje till sorg, och man tänker hela tiden "bara en till".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar