måndag, februari 19, 2007

Skynda, kom och se av Lotta Lundberg

Glauer och Ka möts på ett amerikanskt nöjesfält, där Glauer bossar över "dvärgstaden" Liliputia och Ka tjänar extra pengar som objekt för läkarundersökningar i den tveksamma vetenskapens namn.

De är båda trötta på freakshowerna och den eviga skammen över att bryta den fullväxta normen, och enas i drömmen om ett bättre liv. Glauer vet bestämt att detta går att finna på andra sidan Atlanten, där samtalen är mer kultiverade och människorna behandlar varandra lika. Där ska de äntligen få uppträda på egna villkor, som de konstnärer de faktiskt är. De sparar sina smutsiga pengar och ger sig av österut.

Dessvärre anländer de till Berlin just när Hitler har kommit till makten, och ondskan manifesteras redan såväl i nattens mörka gränder som på dagens ljusa gator. Det visar sig snabbt att de bara har flytt ett utanförskap för ett annat, och gått från att leva som utställningskatter till att sitta som fångar i sitt eget hem. Hoppet? Det kanske finns i Sverige, i den gröna lunden...

Skynda, kom och se är en otroligt stark roman om normer och utanförskap, stolthet och skam, och människans inneboende driv att överleva all möjlig jävelskap. Samtidigt berättar den en riktigt spännande historia, och vi får följa med ett gäng intressanta karaktärer på en äventyrlig resa genom 30-talets Europa. Allt i vacker harmoni - språket, berättelsen, budskapet. En annorlunda läsupplevelse med bilder som stannar kvar länge i huvudet - jag rekommenderar den starkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar