söndag, februari 11, 2007

Svinalängorna av Susanna Alakoski

Titelns svinalängor är öknamnet på Ystads miljonprojekt, moderna hus med varmvatten, inomhustoalett och köksskåp i överflöd, där Leena och hennes familj glatt flyttar in på 60-talet.

Föräldrarna är finska invandrare och hårt arbetande periodare. Under de bra perioderna är kylen full och livet fint, under de dåliga perioderna förvandlas lägenheten till en kvart och barnen glöms bort. Mitt i röran står Leena och hennes två bästa vänner, och de är bara tre av alldeles för många barn som tvingas ta hand om sina föräldrar och syskon när inga sociala skyddsnät i världen fungerar.

Svinalängorna är en stark skildring av ett fattigsverige vi gärna förtränger. Vi får följa berättelsen ur ett barns ögon, ett berättarknep som gör romanen än mer gripande. Jag älskar hur all misär bara är det vanliga, helt utan värderingar. Leena iakttar, det är upp till läsaren att känna och tycka nånting om det som händer.

En värdig Augustvinnare, en intressant och lättillgänglig historia. Grattis Susanna, vilken grej!

2 kommentarer:

  1. Den där måste jag beta av. Mamma tjatar och den HAR JU FAKTISKT VUNNIT PRIS. Klämmer den så fort jag är klar med The Sportswriter.

    SvaraRadera
  2. En fantastisk bok som både underhåller och berör. Framför allt berör! Läs den!

    SvaraRadera