söndag, februari 25, 2007

Snabba cash av Jens Lapidus

Snabba cash är historien som James Ellroy och Dan Brown aldrig skrev om Stockholms undre värld. Jens Lapidus gjorde det i stället, och med den äran.

Mrado är balkankrigsveteranen som jobbar åt Stockholms största maffiaboss samtidigt som han tafatt försöker vara världens bästa pappa till sin lilla dotter. Jorge är hjälten som just landat jordens snyggaste rymning från Österåker, och som nu är ute för att hämnas på de hala snubbarna som satte dit honom. JW är killen från landet som lyckas nästla sig in bland boysen på Stureplan, och som måste köra svarttaxi och snatta för att ha råd med utekvällarna.

Berättelsen rusar fram i 220 hela boken igenom, så där så att man nästan får hjärtrusningar av att läsa. Den börjar med en kidnappning och sen fortsätter det med rymningar, överklasspartyn, kokain, pengatvätt och alla dessa uppgörelser i den undre världen. Snabba cash är en skitig, trovärdig och helt jävla fantastisk thriller, och japp, den har det, det bästa man kan få - galet driv!

måndag, februari 19, 2007

Skynda, kom och se av Lotta Lundberg

Glauer och Ka möts på ett amerikanskt nöjesfält, där Glauer bossar över "dvärgstaden" Liliputia och Ka tjänar extra pengar som objekt för läkarundersökningar i den tveksamma vetenskapens namn.

De är båda trötta på freakshowerna och den eviga skammen över att bryta den fullväxta normen, och enas i drömmen om ett bättre liv. Glauer vet bestämt att detta går att finna på andra sidan Atlanten, där samtalen är mer kultiverade och människorna behandlar varandra lika. Där ska de äntligen få uppträda på egna villkor, som de konstnärer de faktiskt är. De sparar sina smutsiga pengar och ger sig av österut.

Dessvärre anländer de till Berlin just när Hitler har kommit till makten, och ondskan manifesteras redan såväl i nattens mörka gränder som på dagens ljusa gator. Det visar sig snabbt att de bara har flytt ett utanförskap för ett annat, och gått från att leva som utställningskatter till att sitta som fångar i sitt eget hem. Hoppet? Det kanske finns i Sverige, i den gröna lunden...

Skynda, kom och se är en otroligt stark roman om normer och utanförskap, stolthet och skam, och människans inneboende driv att överleva all möjlig jävelskap. Samtidigt berättar den en riktigt spännande historia, och vi får följa med ett gäng intressanta karaktärer på en äventyrlig resa genom 30-talets Europa. Allt i vacker harmoni - språket, berättelsen, budskapet. En annorlunda läsupplevelse med bilder som stannar kvar länge i huvudet - jag rekommenderar den starkt!

tisdag, februari 13, 2007

Beatriz my love

Alltså, himlakropparna igen. Den är i min ägo! Den har en jättefin dedikation! Jag är än mer besatt. Tack.

söndag, februari 11, 2007

Svinalängorna av Susanna Alakoski

Titelns svinalängor är öknamnet på Ystads miljonprojekt, moderna hus med varmvatten, inomhustoalett och köksskåp i överflöd, där Leena och hennes familj glatt flyttar in på 60-talet.

Föräldrarna är finska invandrare och hårt arbetande periodare. Under de bra perioderna är kylen full och livet fint, under de dåliga perioderna förvandlas lägenheten till en kvart och barnen glöms bort. Mitt i röran står Leena och hennes två bästa vänner, och de är bara tre av alldeles för många barn som tvingas ta hand om sina föräldrar och syskon när inga sociala skyddsnät i världen fungerar.

Svinalängorna är en stark skildring av ett fattigsverige vi gärna förtränger. Vi får följa berättelsen ur ett barns ögon, ett berättarknep som gör romanen än mer gripande. Jag älskar hur all misär bara är det vanliga, helt utan värderingar. Leena iakttar, det är upp till läsaren att känna och tycka nånting om det som händer.

En värdig Augustvinnare, en intressant och lättillgänglig historia. Grattis Susanna, vilken grej!

onsdag, februari 07, 2007

Läsdrömmar och himlakroppar

I natt drömde Bokhora-Caroline om Allt och allt, och hon var inte ensam om att ha nördiga drömmar.

Själv drömde jag om min nya besatthet, Beatriz och himlakropparna. Jag har - i verkligheten - bara smygläst två kapitel, men blev alldeles yr av språket och tänkte såhär, såklart, såhär kan man ju skriva! Och i natt så drömde jag att jag läste den, och att den, såklart, var det bästa jag läst på år och dag. (Att jag sen drömde att jag leviterade av att läsa den kan vi ju glömma, eller se som en metafor kanske, men bra var det!)

Författarinnan till det drömda mästerverket finns till beskådan på Kulturhuset i morgon kväll, jag tror det blir fantastiskt. Jag ska dock inte dit och dyrka, det kom jobb och en film i vägen. Men läsa klart henne ska jag!

fredag, februari 02, 2007

Harry Potter och 21 juli

Äntligen! Harry Potter and the Deathly Hallows, alltså sjunde och sista delen, släpps den 21 juli. Vad händer? Vilka segrar? Vem dör?

torsdag, februari 01, 2007

Tjuvlyssnat - boken

Tjuvlyssnat.se har blivit bok. Redaktörerna Damon Rasti och Gloria Hedman har samlat de roligaste tjuvlyssningarna i en fin liten presentbok, journalistbloggaren Isobel Hadley-Kamptz har skrivit förord och modebloggaren med de snyggaste kläderna, Hanna Fridén, har gjort omslaget.

Men varför köpa boken om man redan har läst tjuvlyssningarna på nätet? För att en bok är en bok är en bok helt enkelt. (Eller kanske en blok? Vad hände med det lilla freakordet?) Formatet funkar jättebra, tjuvlyssningarna är temaindelade, rubrikerna som alltid klockrena och det går helt enkelt inte att sluta läsa. Jag har nu knarkat boken från pärm till pärm, och känner redan av en begynnande träningsvärk i magmusklerna.

I morgon ska jag plåga alla jag känner med refererade tjuvlyssningar. Samt välja mina ord väl i alla typer av offentliga sammanhang, för, som Trissreklamen försöker intala oss, plötsligt händer det. Hur som helst, den här boken är helt klart vårens presentbok till alla med nån som helst känsla för humor.

Möte med det vilda, mitt på Södermalm!
(En mycket hårig man i shorts och linne kommer in i vagnen).
Gröna linjen, Medborgarplatsen.
Pojke 5+: Mamma, varför har den där mannen päls?
Mamman: Men Schhh!
Pojke 5+ (skriker): Men varför har han päls?!
(Alla på tåget börjar le, mannen tittar ilsket på ungen).
Pojke 5+ (lite rädd): Mamma, björnen tittar argt på mig nu!


Det är inte lätt för dagens ungdom att tillfredsställa sina föräldrar.
H&M, Umeå.
(Tonårsmamma samtalar med väninna om sonens kommande festivalbesök)
Tonårsmamma: Jo, och de är så seriösa förstår du, han och hans gäng. De har skrivit ut programmet för alla konserter och gjort upp scheman över vilka som ska se vad, och den som inte är på någon konsert ska vakta tältet. De tycker att det är viktigt att alltid någon är i tältet och har koll. De har verkligen tänkt på allt!
Väninna: Jaha. Men du tror inte att det där bara är något som han säger till dig, för att lugna dig liksom? De är ju grabbar.
Tonårsmamma: Hmm, nja, eller nej, de är ju väldigt seriösa han och hans gäng…
Väninna: Men i så fall vet du ju vad vi skulle ha kallat dem om vi var i deras ålder?
Tonårsmamma (uppgivet): Jo… Nördar.


Internationellt:
Overheard in New York.